Sudca Kliment už nemôže rozhodovať o Búrke, myslia si jeho kolegovia
25 | 02 | 2021 I sefredaktor

Päťčlenný odvolací senát predsedu Petra Paludu rozhodol, že Juraj Kliment je v kauze Búrka zaujatý. Dôvodom je jeho vyjadrenie pre Denník N po zatýkaní sudcov z mája minulého roka, informuje portál dennikn.sk.

Kliment je vylúčený z rozhodovania o všetkých obvinených v najväčšej korupčnej kauze slovenského súdnictva. Senátu predsedal Peter Paluda a jeho ďalšími členmi boli František Mozner, Dana Wänkeová, Martin Bargel a Martina Zeleňaková.
Čo Kliment povedal

Pätica sudcov si všimla odpoveď ich kolegu Klimenta na otázku Moniky Tódovej, ktorá sa zaujímala o to, čo cítil, keď videl, ako v kauze Búrka predvádzajú pred Ústavný súd  po jednom trinásť sudcov, aby rozhodol o ich väzbe. Spomenula, že niektorí sudcovia jej hovorili, že sa hanbili aj za nich.

“V prvom rade by sa mali hanbiť tí, ktorí boli zadržaní, obvinení a niektorí aj vzatí do väzby. A tí, čo sa hanbili za nich, by sa mali hanbiť za to, že boli tak dlho ticho, pretože to je kameň úrazu,” odpovedal Kliment dva mesiace po Búrke.

Tento výrok podľa predsedu senátu Paludu vylučuje Klimenta z rozhodovania o všetkých obvinených v kauze Búrka. A to napriek tomu, že Klimenta pre toto vyjadrenie namietol zo zaujatosti vlani v lete len obvinený bývalý sudca Richard Molnár, ktorý sa zameral najmä na prvú vetu sudcovej odpovede.

A hoci na tento výrok by sa už aj zabudlo, do hry ho vrátil nedávno Ústavný súd. Práve on povedal, že Molnárovu námietku musí Najvyšší súd opäť posúdiť.
Ide o prezumpciu neviny

Okrem Molnára je zo zadržaných v rámci Búrky vo väzbe už len bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer Monika Jankovská. A aj tú zrejme čaká prepustenie na slobodu. 

V Búrke bola obvinená aj bývalá podpredsedníčka Najvyššieho súdu Jarmila Urbancová a bývalý predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner. Vo väzbe skončili až koncom októbra po akcii Víchrica.

Obaja sa v posledných dňoch usilujú dostať na slobodu. V prípade Lindtnera práve dnes Najvyšší súd rozhodol, že vo väzbe ostáva. O Urbancovej žiadosti o prepustenie má rozhodnúť sudca Ján Giertli zo Špecializovaného trestného súdu v piatok.

Je veľmi pravdepodobné, že konečné rozhodnutie bude opäť na Najvyššom súde. A hoci nie je isté, aký senát spis dostane, podľa Paludu by z tohto rozhodovania už mal byť Kliment vylúčený.

Paludov senát totiž povedal, že Kliment by pre svoj výrok mal byť vylúčený z rozhodovania o všetkých obvinených v Búrke. Svojím výrokom podľa neho porušil princíp prezumpcie neviny obvinených.
Hanbiť sa malí tí, ktorí mlčali

Kliment to odmieta. Na Molnárovu námietku zareagoval konštatovnaím, že jeho vyjadrenia mali len všeobecnú rovinu a neobsahovali žiadne konkrétnosti, neprekročil teda zákonné medze prezumpcie neviny.

Išlo podľa neho o reakciu na všetkých tých sudcov, ktorí sa „začali hanbiť až potom, čo v tejto posudzovanej trestnej veci boli zadržaní a obvinení v tom čase ešte trinásti aktívni sudcovia“.

Svoje vyjadrenie o kauze Búrka Kliment za chybu nepovažuje ani dnes. “Treba si uvedomiť, do akej situácie sa súdnictvo po hromadnom zatýkaní sudcov dostalo. Naplno sa obnažilo, že na Slovensku – zrejme naozaj – máme množstvo skorumpovaných sudcov a mnohí ďalší tento stav dlhodobo tolerovali a neurobili nič preto, aby proti nemu aktívne vystúpili.”

Pripomenul, že v rozhovore kritizoval hlavne pasivitu sudcov. Paludov senát ho podľa neho vylúčil “pre jednú vetu vytrhnutú z kontextu.”