Súd v Česku vyhovel žalobe študenta: Škola sa musí otvoriť. Bárány tvrdí, že sa to môže stať aj u nás
25 | 02 | 2021 I editor01hd
Súd prikázal pražskému Gymnáziu na Zatlance obnoviť denné vyučovanie a zakázal dištančné. Súd vyhovel žalobe študenta gymnázia. Podľa bývalého ústavného sudcu Eduarda Bárányho sa podobná situácia môže zopakovať aj na Slovensku, informuje ereport.sk.

Študent prvého ročníka gymnázia sa žalobou domáhal ochrany pred nezákonným zásahom. Žiadal, aby súd škole prikázal obnoviť prezenčnú výučbu tak, ako bola uskutočňovaná do októbra minulého roka. Gymnázium odvtedy učí študentov dištančne na základe prijatých opatrení vlády. Študent poukazoval na to, že tento spôsob výučby školský zákon nepozná a že nemôže nahradiť prezenčnú výučbu.

Zákon zakazuje dištančnú výučbu


Na Slovensku je väčšina škôl stále zavretá. Núdzový stav so zákazom vychádzania sa končí dnes. Poslanci na poobedňajšej schôdzi majú rozhodnúť o tom, či odsúhlasia predĺženie. Podobná situácia ako v Česku podľa ústavného právnika Eduarda Bárányho hrozí aj u nás, ak by sa niekto obrátil na súd. „Samozrejme, je to možné. Na Slovensku máme naviac ešte jednu vec, a to školský zákon. Ten zakazuje dištančné vzdelávania pre povinnú školskú dochádzku,” ozrejmil bývalý sudca ústavného súdu.

Dodal, že na nezvyčajnú pandemická situáciu nebola naša legislatíva pripravená. „Právo na vzdelanie sa nespomína medzi tými, do ktorého možno zasiahnuť za núdzového stavu. I keď vyhlásite zákaz vychádzania ani učiteľ nemôže ísť z domu, ani žiak,” doplnil Bárány.

"Ste ako zemepáni, klamete a zavádzate!" dourážal vicepremiér Holý starostov a primátorov
Boj medzi samosprávami a vládou naberá na obrátkach. Vicepremiér Štefan Holý tvrdo zaútočil na samosprávy, ktoré, podľa neho, pri výkone štátnej správy fatálne zlyhali. Dokonca ich predstaviteľov nazval zemepánmi. Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Bez právneho podkladu


Pražský súd vychádzal z toho, že český parlament nevyslovil súhlas s ďalším predĺžením núdzového stavu na ktorý bolo opatrenie naviazané. „Možno zhrnúť, že pre postup žalovaného (gymnázia), ktorý neposkytuje dennú formu vzdelávania, v čase vydania tohto rozsudku neexistuje žiadny spôsobilý právny podklad,” uviedol asistent predsedníčky Mestského súdu v Prahe Adam Wenig.

„Rozhodnutie súdu sme ešte nedostali a nepreštudovali ho. Vyjadríme sa až potom,” povedal pre český portál idnes.cz zástupca riaditeľky Radek Biely. Pražské Gymnázium Na Zatlance má navyše tento týždeň jarné prázdniny a výučba tak nie je vôbec.

Vakcíny proti Covid-19 sú viac nástrojom politiky než zdravotníctva
Redakčný materiál portálu davdva.sk Naši čitatelia už zrejme vedia o tom, že politickým rozhodnutím vláda SR odmietla objednať od Ruska vakcínu Sputnik V. Hlavným dôvodom je to, že vakcínu zatiaľ neschválila EMA – Európska zdravotnícka agentúra... Čítať ďalej
25 | 02 | 2021 | sefredaktor