Rakúsky kancelár chce presadiť digitálny európsky očkovací pas
25 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová





Rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz (ÖVP) sa snaží presadiť digitálny európsky očkovací pas. „Takýto návrh prednesiem aj na zasadnutí Európskej rady,“ uviedol kancelár v diskusnej relácii televízie ARD „maischberger. die woche“, informuje nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.


Kancelár ďalej poznamenal: „S Gréckom a ďalšími európskymi kolegami práve pracujeme na tom, aby sa čo najskôr zabezpečilo digitálne riešenie pre tzv. zelený očkovací pas, podobne, ako je tomu v Izraeli.“


Ako aplikácia v mobile


Očkovací pas by mal byť nainštalovaný ako App-ka v mobilnom telefóne. „Aplikácia potom ukáže, či sme zaočkovaní, alebo sme prekonali  ochorenie COVID-19, alebo či sme sa boli dať otestovať,“ – vysvetlil rakúsky kancelár. Najpodstatnejší bude ale údaj o očkovaní.


„Ale aj pre tých, ktorí sa práve dostali z koronavírusu, a tak získali imunitu, to bude prináša rovnaké „slobody“. Tí, ktorí zatiaľ ešte nemajú prístup k očkovaniu, majú možnosť sa dať otestovať, aby sa tak mohli voľne pohybovať,“ - vyhlásil rakúsky kancelár v diskusnej televíznej relácii ARD „maischberger. die woche“.


Ak nie na európskej, tak aspoň na národnej úrovni


Kurz uistil, že takýto očkovací pas sa na európskej úrovni určite stretne so súhlasným postojom. „A ak sa to však nepodarí na európskej úrovni, potom by sme sa to v každom prípade snažili presadiť na národnej úrovni,“ – doplnil Kurz pre ARD. Rakúsko je už podľa jeho slov v kontakte s Gréckom, Izraelom a ďalšími krajinami, aby sa prípadne uzavreli bilaterálne dohody, uzatvárajú nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung.