NeuesDeutschland: Slovensko na pokraji tretej vlny! Hádky vo vláde
25 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Bratislava sa obáva tretej vlny pandémie koronavírusu. Slovenská vláda sa háda kvôli stratégii, píše nemecký portál neues-deutschland.de.


Slovensko je zjavne na pokraji tretej korónovej vlny, počet novoinfikovaných znepokojivo rastie. Táto krajina s 5,5 miliónom obyvateľov zaznamenala podľa nemeckého portálu 3 547 nových prípadov ochorenia na COVID-19 za jeden deň. Každý štvrtý testovaný má pozitívny výsledok.



Zarážajúce

Je zarážajúce, ako rýchlo sa tu šíri britská mutácia vírusu B.1.1.7. Zdravotnícke úrady tvrdia, že až 75 percent pozitívnych výsledkov na koronavírus sú práve britským variantom. A čísla stále rastú...


V hre je predĺženie núdzového stavu


Vláda v Bratislave neskrýva obavy a nástojí na predĺžení núdzového stavu v krajine. Ešte 8. februára vláda na čele s Igorom Matovičom (OĽaNO) rozhodla predĺžení núdzového stavu, do 20 dní to ale musí potvrdiť slovenský parlament. Ako píše nemecký portál, výsledok vôbec nie je istý. Podobnej situácii čelil aj premiér českej menšinovej vlády Andrej Babiš (ANO).


Vláda zle odhadla situáciu


Slovensko má za sebou aj krízové stretnutie troch najvyšších reprezentantov štátu – prezidentky Zuzany Čaputovej, predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) a premiéra Igora Matoviča. Hlava štátu obvinila vládu, že pred týždňami zle odhadla situáciu krajine.



Chybná taktika

Ako ďalej informuje neues-deutschland.de, Matovič vsadil na celoplošné testovanie obyvateľov, čím sa chcel vyhnúť lockdownu. Táto taktika sa však ukázala ako chybná. Využívali sa rýchle, ale nespoľahlivé antigénové testy, ktorých počet bol oveľa vyšší ako spoľahlivejších testov PCR. Vláda podľa Čaputovej dala obyvateľom falošnú istotu, že sú zdraví. To značne sťažilo situáciu a prijímanie prísnejších opatrení.


„Dátové peklo“


Neistotu v krajine podčiarkol aj matematik Richard Kollár, ktorý pracuje pre slovenské ministerstvo zdravotníctva: „V súčasnosti nemáme žiadne údaje o tom, čo sa deje s COVIDom v krajine, nedá sa trasovať, nevie sa, koľko infikovaných prešlo nemocnicami, aké sú čierne čísla v krajine.“ Na stretnutí v Prezidentskom paláci tento stav nazval „dátovým peklom. Prezidentka Zuzana Čaputová apelovala na politickú zodpovednosť poslancov, aby dôkladne zvážili svoje rozhodnutia. V krajine sa tiež hovorí o vyvodení konzekvencií a často sa spomína meno šéfa rezortu zdravotníctva Mareka Krajčího. Minister hospodárstva a líder vládnej strany SaS Richard Sulík sa dokonca ponúkol, že je ochotný prevziať na seba zodpovednosť za ministerstvo zdravotníctva a postaviť sa do jeho čela.


Pomalé očkovanie


Rovnako ako aj v iných krajinách EÚ, píše ďalej portál neues-deutschland.de, aj na Slovensku je očkovanie veľmi pomalé. Do stredy bola prvá dávka vakcíny podaná 208 503 ľuďom, druhú dávku dostalo 101 929. Denne tento počet narastá o 5- až 6-tisíc. Aj na Slovenskú sú pochybnosti britsko-švédskej vakcíne AstraZeneca. Dodávky očkovacej látky Pfizer/BioNTech výrazne meškajú. Podobne ako Praha či Budapešť aj Bratislava zvažuje dovoz ruskej vakcíny Sputnik V, hoci nie je schválená Európskou liekovou agentúrou. Ak sa situácia bude ďalej zhoršovať, susedia Slovenska pristúpia na hraniciach k sprísneným opatreniam. Napríklad Poľsko zvažuje, podobne ako je to na vonkajšej hranici Česka s Bavorskom a Saskom, zavedenie sprísnených kontrol, prípadne zavretie hraníc, uzatvára nemecký portál neues-deutschland.de.