Štúdia: Tehuľky v boji s Covidom víťazia. A dokážu ochrániť aj plod
24 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Výskumy súvisiace s novým koronavírusom a ochorením COVID-19, napredujú každým dňom. Vedci hľadajú dopad infekcie na rôzne skupiny obyvateľov, ktoré od seba odlišujú vek, pohlavie, telesné a psychické postihnutia či celkový zdravotný stav. Samostatnou skupinou sú tehotné ženy.


Tehotné ženy sa neobávajú len o svoje zdravie, ale predovšetkým dbajú o zdravie svojho nenarodeného dieťaťa. Podľa portálu webnoviny.sk priniesla pozitívne správy najnovšia štúdia, za ktorou stoja vysoká škola Weill Cornell Medicine a nemocnica NewYork-Presbyterian.

Zistili, že tehotné matky môžu prenášať protilátky proti ochoreniu COVID-19 na dieťa v maternici. Nový výskum tak potvrdil to, o čom sa doteraz viedli len dohady.

Spoluautorka štúdie Yawei Jenny Yang vyhlásila, že podľa zistení by mohlo byť pre dieťa prospešné, keby sa jeho matka nechala zaočkovať. „Dokázali sme, že tehotná žena dokáže vytvoriť protilátky proti COVID-19 a následne ich preniesť na svoje dieťa. Podľa nás je tu veľká šanca, že takisto dokáže preniesť protilátky po zaočkovaní,“ uviedla.

Biznis na občanoch? Mobilné odberové miesta zarábajú desaťtisíce eur!
Zriadiť si mobilné odberné miesto sa oplatí. Takýto poskytovateľ dostane od štátu aj 30–tisíc eur mesačne," napísal portál 1.pluska.sk. Igor Matovič totiž tvrdošijne trvá na tom, že AG testy sú atómovou bomobou na covid. Ľudia síce dostanú na... Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Michal Filek

Symptomatické a asymptomatické ženy

Experti skúmali krvné vzorky 88 žien, ktoré porodili medzi marcom a májom 2020 v New Yorku, ktorý bol v tom čase značne zasiahnutý vírusom. Všetky ženy mali v krvi protilátky na COVID-19, čo potvrdilo, že sa dostali do kontaktu s vírusom, i keď 58 percent z nich nemalo žiadne príznaky.

Protilátky našli u symptomatických aj asymptomatických žien. Bližšou analýzou zistili, že symptomatické ženy mali oveľa viac protilátok.

Všeobecný vzorec protilátkovej odpovede bol približne rovnaký ako u iných pacientov, čo potvrdilo, že tehotné ženy majú rovnakú imunitnú reakciu na vírus ako aj väčšia časť populácie. Toto odborníci predtým s istotou nevedeli, keďže ženský imunitný systém sa počas tehotenstva mení.

Vakcínou Sputnik V by sa na Slovensku mohlo očkovať v rámci testovania
Ruská vakcína Sputnik V by sa na Slovensku mohla podávať záujemcom v rámci tretej fázy jej klinického testovania. V utorok to pripustil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO), pokiaľ by sa vakcínu nepodarilo registrovať. Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Navyše, v 78 percentách vzoriek pupočníkovej krvi našli protilátky. Nenašli žiadne dôkazy o tom, že by sa deti priamo infikovali vírusom. Po narodení mali negatívne testy na COVID-19. Odborníci to označujú za ďalší dôkaz o tom, že protilátky prešli cez placentu, ktorá poskytuje aj živiny a kyslík na rast plodu, až do krvi plodu.

Tieto zistenia naznačujú, že tehotné ženy by mohli rovnakou cestou prenášať protilátky vytvorené po očkovaní a chránili by tak deti pred infekciou. Zatiaľ však nie je známe, do akej miery a na ako dlho by ich látky chránili.

„Ivermectin zachránil už milióny životov a mal by sa používať aj u nás!“ Tvrdí doktor Török
Slovensko v boji s Covidom stále ťahá za ten najkratší koniec a liečba Ivermectinom je iba „v plienkach“, no doslova šokujúce slová doktora Pavla Töröka naznačujú, že by sa to malo urýchlene zmeniť. Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik