"Ste ako zemepáni, klamete a zavádzate!" dourážal vicepremiér Holý starostov a primátorov
24 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Boj medzi samosprávami a vládou naberá na obrátkach. Vicepremiér Štefan Holý tvrdo zaútočil na samosprávy, ktoré, podľa neho, pri výkone štátnej správy fatálne zlyhali. Dokonca ich predstaviteľov nazval zemepánmi.


Tak toto sme tu ešte nemali. Vicepremiéra pre legislatívu Štefana Holého doslova vytočila kritika Združenia miest a obcí Slovenska návrhu novely stavebnej legislatívy. Samosprávam odkázal, že klamú a účelovom zavádzajú a viacerých nazval ich novodobými zemepánmi, informuje portál ereport.sk.
Tvrdenia, že si developeri presadili zmenu územného plánu je vraj bohapustá lož

Štefan Holý zo Sme rodina obviňuje samosprávy, že ako stavebné úrady pri prenesenom výkone štátnej správy fatálne zlyhali. Dôsledkom toho má byť nedostatok bytov a aj ich astronomické ceny. Viacerých predstaviteľov samosprávy označuje za novodobých zemepánov a synonymum korupcie. Kritiku Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) k návrhu novely stavebnej legislatívy označuje za klamstvo a účelové zavádzanie.

„Stavebné úrady podľa pracovnej verzie návrhu zákona neprechádzajú na licencovaných projektantov, ako tvrdí ZMOS, ale na štát, pretože samosprávy pri prenesenom výkone štátnej správy ako stavebné úrady fatálne zlyhali. Štát si jednoducho túto prenesenú kompetenciu berie späť,“ konštatuje Holý a odkazuje, že v blízkej dobe chcú prísť s detailnou koncepciou výstavby štátnych nájomných bytov.

Vicepremiér označuje za „bohapustú lož” tvrdenie, že by si developeri mohli sami presadiť zmenu územného plánuPodľa neho developeri môžu so samosprávou spolupracovať, alebo môžu návrhy zmien spracovať samostatne, následne ich ale musia predložiť na prerokovanie starostovi či primátorovi a zároveň zastupiteľstvu samosprávy.

„Tento zámer vychádza z doterajšej praxe, kde neschopnosť alebo nekalé zámery mnohých zástupcov samosprávy umelo blokovali proces rozvoja územia do takej miery, že sa to stalo pre občanov a podnikateľov neúnosným,” vysvetľuje Štefan Holý.

Šutaj Eštók: podpredseda vlády Holý siaha na titul najškodlivejšieho a najnebezpečnejšieho ministra
05 | 01 | 2021 | sefredaktor

Návrh nového stavebného zákona je podľa ZMOS-u nebezpečný nezmysel

Mestá a obce sa podľa vicepremiéra musia sústrediť na kvalitné spracovanie územného plánu a stanoviť jasné a zrozumiteľné pravidlá pre výstavbu. Návrh legislatívnej zmeny zároveň nastavuje pravidlá vydávania následných povolení, aby stavebník ešte pred začiatkom povoľovania stavby presne vedel, čo musí splniť a kedy bude môcť začať stavať.

„Šedá zóna pre rozhodnutia starostov a primátorov či svojvôľa predstaviteľov samosprávy v tejto oblasti sa jednoducho musia skončiť,“ prízvukuje vicepremiér, ktorý na margo vyjadrení o korupcii pripomína, že vláda od začiatku preukazuje absolútne nekompromisný prístup ku korupcii a neúprosne ju prenasleduje a trestá. Predstavitelia samospráv majú podľa neho tendenciu správať sa ako novodobí zemepáni a pre svojich občanov sú synonymom korupcie.

Z preneseného výkonu štátnej správy v oblasti stavebného konania sa v rukách samosprávy stal podľa neho stal v mnohých prípadoch „zdroj obrovskej korupcie a vydierania.“ A udržiavanie tohto stavu je pre vládu neprijateľné. Na dnešnom rokovaní predsedníctvo ZMOS-u odmietlo návrh novely stavebnej legislatívy predloženej podpredsedom vlády pre legislatívu. Starosta bratislavského Ružinova Martin Chren označil návrh za zlý, nedokonalý a nebezpečný nezmysel.

„Ide o pokus ukradnúť kus štátu, legalizovať korupciu, sprivatizovať stavebné konanie a o snahu obmedziť práva samosprávam i občanom. Tento návrh určite písali developeri a finančné skupiny,“ uviedol na margo navrhovaného stavebného zákona ružinovský starosta.

Generálna prokuratúra: Holý nemá právo predkladať návrh novely zákona o verejnom obstarávaní
10 | 02 | 2021 | editor01hd