Lipšic z pozície špeciálneho prokurátora žehlí problémy svojich bývalých advokátskych klientov
24 | 02 | 2021 I Aneta Leitmanová

Lipšicova prokuratúra navrhuje dohodu o vine a treste bývalému klientovi Lipšica, sudcovi Polkovi. Neubehlo teda ešte ani niekoľko dní od menovania Daniela Lipšica do funkcie Špeciálneho prokurátora a už sa udialo presne to, na čo mnohí právnici aj opozícia upozorňovali.


Lipšicov konflikt záujmov: Ficovo trestné oznámenie naňho a Krajniaka musí riešiť Krajská prokuratúra
Bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD) podal trestné oznámenie na Daniela Lipšica i ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) za pomoc ministerstva pri získaní bezpečnostnej previerky pred voľbami špciálneho prokurátora. Prípad dostala Krajská... Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


Ešte nezaschol atrament na podpise Lipšica na dekréte a nový špeciálny prokurátor je už v obrovskom konflikte záujmov. Čo môže Slovensko očakávať ďalej? Svedkami korupčného správania akých rozmerov na Špeciálnej prokuratúre budeme v najbližších rokoch?

Mnohí právnici ale aj opozícia bili na poplach a upozorňovali, že kandidát koalície bude po celý čas svojho pôsobenia vo funkcii špeciálneho prokurátora v permanentnom konflikte záujmov. A stalo sa. Ako médiá informujú, bývalému klientovi Daniela Lipšica, sudcovi žilinského súdu Pavlovi Polkovi, ponúka Špeciálna prokuratúra dohodu o vine a treste.

Návrh prichádza od podriadeného Lipšica na Špeciálnej prokuratúre. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku návrh na schválenie dohody o vine a podmienečnom treste obvinenému bývalému sudcovi Polkovi.

Špeciálny prokurátor Lipšic ešte nezačal a už má konflikt záujmov. Vyviazne jeho klient s podmienkou?
23 | 02 | 2021 | Peter Suchý


Takýchto prípadov však v budúcnosti bude veľmi veľa. Vzhľadom na rozsiahle pôsobenie Lipšica v minulosti a jeho pôsobenie v mnohých kauzách (či už ako advokát kriminálnikov, ale aj poškodených) o tom niet najmenších pochýb.

Treba si racionálne postaviť otázku, aká je kvalita bezpečnostnej úrovne previerky na prísne tajné. Keď sa u Daniela Lipšica neskúmali, okrem iného, i jeho blízke kontakty s konkrétnymi ťažkými kriminálnikmi aj z radov korupčníkov? D. Lipšic minimálne splnenie tejto podmienky pre previerku „prísne tajné“ nespĺňa. Ako mohol previerku vôbec dostať? Nie náhodou preto, že je na Národnom bezpečnostnom úrade prítomná korupcia obrovských rozmerov?

Bude toto dôvod na odvolávanie Daniela Lipšica? Alebo tento brutálny konflikt záujmov nevadí?

Pokiaľ nie, Lipšic cez monokratický princíp, ktorý sa musí aplikovať na Špeciálnej prokuratúre a cez svoje osobne familiárne väzby na kriminálnikov a korupčníkov sám po skorumpovaní NBÚ, v krátkom čase znefunkční i Špeciálnu prokuratúru.

Uhrík: Lipšicovým zástupcom bude Kysel. Ten, čo poslal do väzby generála Lučanského
23 | 02 | 2021 | editor01hd