Die Presse o spore kvôli zákazu bohoslužieb na Slovensku
24 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Slovenský premiér Matovič zdôrazňuje, že bohoslužby by boli „v súčasnosti nezodpovedné“. Veriaci, ale aj jeho koaliční partneri však majú na to iný názor. Vatikán hovorí o obmedzení náboženskej slobody v čase pandémie, uvádza rakúsky denník Die Presse.


Slobodné vykonávanie náboženských obradov v čase pandémie -  v období korokrízy to nie je práve ľahko riešiteľný problém. Podľa Biskupskej konferencie Slovenska teraz už aj z radov vládnej koalície v Bratislave silnejú hlasy, aby sa zrušil úplný zákaz bohoslužieb, ktorý platí v krajine kvôli koronakríze už celé týždne, a aby sa kostoly konečne tvorili.



Dodržiavať pravidlá

Niekoľkostupňový COVID semafor zahrňajúci ochranné opatrenia s tým počíta až po prekonaní aktuálnej čiernej fázy. Muselo by sa tiež dodržať pravidlo 15 metrov štvorcových na jedného účastníka a povinné by bolo preukázanie sa negatívnych testom na COVID-19.


Návrhy však malú šancu na realizáciu. Predseda vlády Igor Matovič podľa katolíckej tlače na začiatkom týždňa vyhlásil, že je síce sám katolík, ale otváranie kostolov by bolo vzhľadom vysoké počty infikovaných v súčasnosti nezodpovedné. Ani od rokovania s odborníkmi sa neočakávalo,  že premiér na tomto svojom názore niečo zmení.


Krajniak a Záborská


Ako ďalej píše Die Presse, Anna Záborská z Matovičovho hnutia OĽaNO hovorila o plánoch, podľa ktorých by sa kostoly mohli otvoriť najneskôr do Veľkej noci. Aj minister práce Milan Krajniak z druhej najsilnejšej koaličnej strany Sme rodina sa zasadzuje za to, aby sa veriacim umožnilo aspoň sväté prijímanie či pomazanie chorých, ako to bolo počas prvého lockdownu.


Rizikové skupiny najmä v kostoloch


Snahy uvoľniť opatrenia však narážajú na odpor vo vnútri vládnej koalície. Tretia najväčšia vládna strana – liberálna SaS, tvrdí, že do kostola chodievajú prevažne starší ľudia, ktorí patria do najviac ohrozenej skupiny obyvateľov. Najmenšia vládna strana, umiernení liberáli Za ľudí vyzýva veriacich, aby vydržali, situácia by sa mala zlepšiť očkovaním. Ostro voči akejkoľvek ústretovosti vystúpila nová ľavicová strana Hlas, dopĺňa Die Presse.


Aj KDH


Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), ktoré v súčasnosti nie je zastúpené v parlamente, v reakcii na vystúpenie svojej niekdajšej členky Záborskej zdôraznilo, že Slovensko je jedinou krajinou v strednej Európe, ktorá má kostoly dlhodobo zatvorené. Vyzvalo preto vládu, aby našla racionálne riešenie pre verejný výkon bohoslužieb pri súčasnom dodržaní zákona. Predseda KDH Milan Majerský poukázal na susedné krajiny  - Rakúsko, Poľsko a Česko, kde sa to podarilo.


Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara opätovne vyslovil želanie, aby sa zohľadňoval aj názor veriacich, dodáva Die Presse.