Záhadný ruský lodiarsky projekt - viacúčelové obrovské voloďovacie plavidlá (video)
23 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Vlani Rusko začalo stavbu dvoch univerzálnych výsadkových lodí. Oficiálne vrtuľníkových nosičov Projekt 23900. Odvtedy sa po informáciách o týchto lodiach "zľahla" zem.



Tajomné čudo s obrovským výtlakom

"Tieto lode by mali vstúpiť do služby v rokoch 2025 a 2027. Značná veľkosť plavidiel hovorí nielen o ich pôvodne plánovanom použití ako výsadkových lodí a nosičov vrtuľníkov. Tiež naznačuje určité skryté plány ich prevádzky," pripomína záhadu armyweb.cz.

"Podľa jedného z vysokých úradníkov ruského ministerstva obrany bude výtlak lodí asi 44 tisíc ton. Tento údaj pravdepodobne ešte nevyjadruje skutočný plný výtlak," píše web. A tu sa treba zastaviť. Ide o neobvykle veľký výtlak. Dokonca je dvojnásobný, ako predpokladal pôvodný projekt. Pred stavbou lodí sa totiž hovorilo o výtlaku na úrovni 20 až 25 tisíc ton.

"Niektorí hovoria o ruskom dômyselnom a tajnom ťahu, kedy bolo všetko vopred naplánované a premyslené, iní zase špekulujú o hrozbe katastrofy, pretože projekt je upravovaný za pochodu a výsledok je tak dosť neistý," dodáva armyweb.cz.
Výtlak konkurencie

Pri hodnotení veľkosti nových ruských nosičov vrtuľníkov je potrebné poznamenať, že výtlak najväčších podobných lodí amerického námorníctva je asi 45 tisíc ton (trieda America) pri plnej bojovej záťaži. Lode triedy Mistral  postavené vo Francúzsku a v Južnej Kórei majú výtlak približne 21 tisíc, respektíve 19 tisíc ton.

Predpokladá sa, že nové čínske výsadkové lode typu 075 majú výtlak približne 40 tisíc ton. Ruské lode Projekt 23900 sa tak pokojne môžu stať najväčšími nosiči vrtuľníkov na svete.



 
Až 20 vrtuľníkov na palube

Možno, že Rusko podľa vzoru USA použije paluby týchto lodí na umiestnenie lietadiel s vertikálnym vzletom a pristátím. Podľa niektorých dostupných správ vstúpil vývoj takého ruského lietadla už do fázy praktickej realizácie. Malo by pochádzať z konštrukčnej dielne Jakovleva.

Dve univerzálne výsadkové lode Projekt 23900 Priboj (vo výstavbe) sú pomenované Ivan Rogov a Mitrofan Moskalenko. Jedna loď má byť schopná prepraviť viac ako dvadsať vrtuľníkov, až deväť stoviek výsadkárov a niekoľko desiatok tankov alebo iných obrnených vozidiel.

Námorník nezvestný pri požiari lietadlovej lode zomrel pri pokuse zachrániť pracovníkov, ktorí boli uväznení vo vnútri
Ruský námorník potvrdil, že pri incidente zahynul jeden námorník, ktorý sa pri masívnom požiari na ruskej leteckej lodi „Admirál Kuznecov“ pokúsil zachrániť uväznených pracovníkov. Čítať ďalej
14 | 12 | 2019 | Marek Molnár