Špeciálny prokurátor podal na súd dohodu s obvineným žilinským exsudcom Polkom
23 | 02 | 2021 I sefredaktor
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku návrh na schválenie dohody o vine a treste s obvineným bývalým žilinským sudcom Pavlom P. Ten je obvinený zo zločinu prijímania úplatku a pre korupčné delikty, informovala TASR.

 Prokurátor podal návrh dohody na súd 17. februára. Schvaľovať ju bude na svojom verejnom zasadnutí ŠTS, pracovisko Banská Bystrica 3. marca.

Na akom treste sa s prokurátorom dohodol, zatiaľ nie je jasné. Rozhodovať bude sudca Roman Púchovský, ktorý môže dohodu medzi prokurátorom a Polkom potvrdiť alebo odmietnuť.

Polku zadržali v septembri v rámci policajnej akcie Plevel. Podľa uznesenia sa mal Polka dopúšťať trestnej činnosti v rokoch 2015 až 2018. Po tom, čo exsudca prehovoril, polícia spustila aj akciu Plevel 2.

Polka opísal trestnú činnosť svojich kolegýň. Vďaka jeho svedectvu tak polícia obvinila ďalšie dve sudkyne Evu Kyselovú, ktorá skončila vo väzbe, a Máriu Urbanovú, ktorá napokon spolupracuje s políciou.

Medzi väzobne stíhanými bol aj žilinský okresný sudca Daniel Béreš. Príslušníci NAKA zadržali v rámci akcie pôvodne 11 osôb.