Nitriansky okres sa búri. Pozitivitu má len 0.28 % a aj tak je v čiernej zóne
23 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Na nezrovnalosti v číslach tentoraz poukazujú starostovia Nitrianskeho kraja. Nitriansky okres je totiž „čierny“ hoci má pozitivitu len 0,28 %!


Čo sa to tu zase deje? Primátorom a starostom Nitrianskeho kraja sa nepáči, že aj napriek opakovanému testovaniu je Nitriansky okres stále v čiernej farbe. Výsledky po piatich kolách testovania vykazujú pozitivitu 0,28 %, no okres je stále evidovaný ako takzvaný čierny región, informuje portál parlamentelisty.sk.
Sústavné celoplošné testovanie bez adekvátnych výsledkov je iba experimentom na občanoch

Napriek neustálym nezrovnalostiam v číslach pozitívnych ľudí, a práve pre stále vysoké čísla nakazených aj mŕtvych, predstavitelia regionálneho združenia opakovane vyzvali kompetentné orgány na pomoc obciam a mestám pri testovaní. „Opätovne zdôrazňujeme, že sme pripravení poskytnúť nevyhnutnú mieru súčinnosti, obce však nemôžu mrhať zdrojmi svojich občanov na suplovanie povinností štátu a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,“ konštatuje sa vo vyhlásení regionálneho združenia ZMOS.
Štátne orgány nereagujú

Rada Nitrianskeho regionálneho združenia ZMOS tak vyzvala kompetentné orgány na pomoc pri testovaní obyvateľov na ochorenie COVID-19. Primátori a starostovia tak zopakovali svoju výzvu zo začiatku februára, v ktorej upozornili, že úlohou miestnej samosprávy nie je zabezpečovanie zdravotnej služby, ale zároveň pripomenuli, že na pravidelné testovanie nemajú dostatočné kapacity. Na ich výzvu ale nikto zo štátnych orgánov nereagoval.
Experiment na občanoch

„S výnimkou prísľubu zo strany Nitrianskeho samosprávneho kraja, ktorý sa však zatiaľ neplní, zostala žiadosť bez reakcie zo strany štátu. Z kancelárie Úradu Vlády prišla po dvoch týždňoch informácia, že žiadosť smeruje k úradníkovi na ministerstvo vnútra. Rada Nitrianskeho regionálneho združenia ZMOS preto opakovane vyzýva kompetentné orgány na pomoc obciam a mestám pri zabezpečení úkonov nevyhnutne súvisiacich so zdravím a životmi občanov Slovenskej republiky,“ uvádza sa vo vyhlásení Nitrianskeho regionálneho združenia ZMOS, ktorý sa prikláňa k názoru odbornej verejnosti i viacerých predstaviteľov štátu, že sústavné celoplošné testovanie bez adekvátnych výsledkov je iba experimentom na občanoch s obrovskou finančnou, materiálnou a personálnou záťažou pre obce i samotný štátny rozpočet.

Primátor Kežmarku Ferenčák: Matovič pri prezentovaní výsledkov testovania zavádzal
27 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová