Kolaps nemocníc – lekári už musia rozhodovať o tom, komu dajú lôžko a komu nie
23 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovenské  nemocnice pod návalom covidových pacientov kolabujú. Situácia sa začína podobať na talianske Bergamo spred roka, píše portál slovensko.hnonline.sk.


V Bergame tiež po neskorom lockdowne zasiahli nemocnice návaly pacientov a pre nedostatok ventilátorov sa lekári rozhodovali, kto dostane nádej žiť a kto nie. A podobne ako u nás teraz, pohrebné služby a krematóriá nestíhali,



 Koho zapojíme a koho nie

O kolabujúcich nemocniciach hovorí aj príklad z Brezna kde sa stáva, že všetky lôžka na ARO sú obsadené a pacienta nemajú ani kam previezť. „Potom už musí dochádzať k rozhodnutiu, koho zapojíme a koho nie,“ konštatuje Karol Vojtko, hovorca Nemocnice s poliklinikou v Brezne.

Lôžko dáme perspektívnejšiemu

„Keď majú napríklad 50-ročného perspektívneho pacienta a 80-ročného s množstvom ochorení, a odrazu je len jedno voľné lôžko, tak naň, samozrejme, umiestnia toho perspektívnejšieho pacienta,“ vysvetľuje hovorca hrozné rozhodnutie. „Aj pre toho ďalšieho sa síce hľadá nejaké riešenie, no niekedy sa nájde, niekedy, žiaľ, nie. Nemusíme si klamať, tí ľudia aj zomierajú. Niekedy je napojenie na pľúcnu ventiláciu len takým medzikrokom pred exitom pacienta,“ dodáva Vojtko. Ministerstvo síce minulý rok zaistilo viac prístrojov, nezaškolilo ale dosť ľudí.

Chýbajú kvalitne zaškolení ľudia

Ministerstvo zdravotníctva síce už požiadalo Európsku úniu o poskytnutie 10 lekárov a 25 sestier, ale nemocniciam v skutočnosti chýbajú kvalitne zaškolení ľudia. Prístrojov máme totiž zatiaľ dosť, lebo deklarovaný počet 550 ventilácií a ani zvýšený stav tisícky ventilátorov z vlaňajška nie je ani zďaleka obsadený.

Naopak, chýbajúci počet zaškolených zdravotníkov, ktorí by vedeli robiť na prístrojoch sa prejavuje aj na štatistikách, keď u nás zomiera každý druhý pacient na ventilácii, pričom v Nemecku je to až každý štvrtý. Marek Krajčí, šéf rezortu zdravotníctva minulý týždeň pri vyše troch stovkách pacientov s Cvidom na ventiláciách povedal, že takých lôžok máme voľných už len 52.

Preplnené nemocnice, nedostatok zdravotníkov a znižujúca sa šanca na prežitie. Tak vyzerá Krajčího zdravotníctvo
Slovenské nemocnice kolabujú. Naše zdravotníctvo prehráva svoj boj s pandémiou. A nie je to len problém s pľúcnou ventiláciou. My nemáme zdravotníkov! upozorňuje portál HN. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Diana Zaťková

Do nemocníc vinou britskej mutácie pribúdajú pacienti v čoraz ťažšom stave

Okrem zaostávajúcej primárnej starostlivosti pri prvotných príznakoch, nakazení často chodia do nemocníc už v pokročilom štádiu choroby. „Kľúčový problém u nás, bohužiaľ, nie je (po dokúpení) počet ventilácií, ale počet lekárov, ktorí by ich vedeli používať. Je preto otázka na zástupcov ministerstva zdravotníctva, či a ako postupovali pri preškoľovaní personálu,“ vysvetlil pre Hospodárske noviny bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana, ktorý v Inštitúte zdravotnej politiky skončil vlani na konci apríla. Podobne ako on opustili svoje miesta po nástupe Krajčího aj ďalší odborníci v sektore. Slovensko má spolu s PCR aj antigénovými testami už viac ako pol milióna potvrdených prípadov, pričom väčšina pribudla od novembra.

Nemocnice prijímajú chorých čoraz v ťažšom stave. Pripisuje sa to aj infekčnejšej britskej mutácii, ktorá sa potvrdila v úvode roka a teraz tvorí takmer tri štvrtiny prípadov. „Univerzitná nemocnica Bratislava zaznamenala za posledné týždne zvýšený počet pacientov s ochorením COVID-19, ktorí majú ťažší priebeh a vyžadujú si hospitalizáciu. Dnes máme 389 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 a ďalších 18 suspektných pacientov. Reprofilizované lôžka pre COVID pacientov sú obsadené takmer na sto percent. Čo sa týka umelých pľúcnych ventilácií pre pacientov s koronavírusom, máme voľné ešte štyri prístroje,“ uviedla Eva Kliská, hovorkyňa nemocnice.

Klienti v domoch sociálnych služieb: odsúdení na smrť, nemocnice seniorov odmietajú prijať
16 | 02 | 2021 | sefredaktor