Je to iba schizofrénia slovenskej diplomacie voči Rusku, alebo už čistá trápnosť či dokonca diagnóza?
23 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

EÚ rozšíri sankcie proti Rusku a jeho predstaviteľom kvôli uväzneniu opozičného lídra Alexeja Navaľného a potláčaniu demonštrácií na jeho podporu. Schváliť by ich mal definitívne marcový summit únie. Prezidenti a premiéri sa ňom budú zaoberať zhoršujúcimi sa vzťahmi s Ruskom. Už vopred je jasný postoj Slovenska.



Prezidentkina srdcovka


Ak na tento summit pôjde naša hlava štátu, je jasné, že podpis v mene Slovenska za sankcie proti Rusku pridá. "Porušovanie ľudských práv" v zahraničí je jej srdcovka. Doma u nás už tak nie. Dokonca, čo najhoršie vzťahy s Moskvou sú hlavnou politickou agendou jej domovskej strany Progresívneho Slovenska.

Od premiéra sa nedá čakať, že by sa vôbec nejakou zahraničnou politikou zaoberal. Pre neho je absolútnym problémom už politika domáca. Z umenia možného spravil nemožné cirkusové predstavenie a často ešte donedávna aj nepredstaviteľné. A to sme tu už na Slovensku zažili v kresle predsedu vlády naozaj širokú paletu extravagancie.

Tak isto ešte donedávna zostávala nádej, že zdravý svojstojný - v plnom význame slova -  rozum si v otázke vzťahov Slovenska s Ruskom zachová aspoň minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Na vysvetlenie - kariérny diplomat a politik, bývalý veľvyslanec Slovenska v USA, bývalý štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí (počas vlády premiéra Dzurindu).

Korčok splnil domácu úlohu z USA: Vyzýva na nové voľby v Bielorusku
07 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová

Rozdvojená myseľ


Nádej však očakávane "zhasla". Pri predkladaní bezpečnostnej stratégie v parlamente Korčok okrem iného povedal: "Chceme mať dobré vzťahy s Ruskou federáciou. Odmietam, že by sme boli rusofóbni a mali niečo proti Rusom. " Ešte na začiatku decembra minulého roka však ten istý Korčok označil Rusko za "bezpečnostnú výzvu pre alianciu aj pre SR ako jednu z jej členských krajín". Medzitým sa posťažoval, že mu chýba zo strany Moskvy ruka podaná k dialógu.

Najnovšie náš minister zahraničných vecí tvrdí, že "EÚ a USA musia spolupracovať". A v súvislosti so sankčným fanatizmom únie iba pritakáva:" Je politická zhoda na tom."

Od kariérneho diplomata by sa čakal jasný postoj k medzinárodným vzťahom a väzbám. Tvrdiť na jednej strane, že chceme dobré vzťahy s Ruskom, na druhej pridávať v Bruseli podpis pod sankcie proti Rusku. Tvrdiť, že nám chýba podaná ruka Moskvy, no zároveň vyhlasovať, že naše väzby sú orientované na USA, je diagnóza, označujúca rozdelenú myseľ. Volá sa schizofrénia. Kód - F20.

Minister zahraničných vecí Korčok neobhajuje záujmy Slovenska (A. Leitmanová)
23 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová