Advokátska komora: Kolíkovej reforma je nepripravená, nekonkrétna, kontraproduktívna
23 | 02 | 2021 I editor01hd
Slovenská advokátska komora vidí mnoho nedostatkov v novej súdnej mape ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Šéfke rezortu zašle 12 závažných a dve obyčajné pripomienky, informuje TASR.

Slovenská advokátska komora (SAK) zašle pripomienky k návrhu novej súdnej mapy. Podáva 12 závažných a dve obyčajné pripomienky, uviedla hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.

"Návrh v podobe, v akej bol predložený do medzirezortného pripomienkového konania, si vyžaduje prepracovanie a v niektorých častiach odklad. Zámery reformy by mali prejsť optikou pripomienok širšej odbornej verejnosti, ktorá disponuje skúsenosťami z praxe. Mnohé aspekty reformy vyžadujú doplniť odôvodnenie, dáta a záruky reálnej udržateľnosti v dlhodobom horizonte," povedala Donevová.

Sociologička Šarvajcová: Izoláciou ubližujeme deťom. Je načase otvárať školy a škôlky
23 | 02 | 2021 | Ivan Mihale


"Ako stavovská organizácia, zastupujúca záujmy advokátov a aj ich klientov, chceme upozorniť na riziká, ktoré prináša reforma aj vzhľadom na rýchly proces jej tvorby a chýbajúcu odbornú diskusiu. Zásadné pripomienky SAK sa vzťahujú k postupom, príprave, odôvodneniu a spôsobu vykonania navrhovanej reformy v snahe minimalizovať možné aplikačné problémy a škody," vysvetlil predseda SAK Viliam Karas.

SAK podporuje prijať nástroje, ktoré pomôžu zlepšiť obraz justície v očiach verejnosti. Z obsahu reformy a navrhovaných nástrojov vyplýva, že reforma je reakciou na súčasnú situáciu. Jej základným cieľom je pretrhnutie korupčných väzieb v justícii.

"Návrh však neobsahuje priame opatrenia, ktoré by smerovali k boju proti korupcii, a to v žiadnom z článkov návrhu. Dosiahnutie tohto cieľa prostredníctvom navrhovanej administratívno-technickej zmeny obvodov súdov je otázne. V konečnom dôsledku môže byť vo vzťahu k naplneniu vytýčených legitímnych cieľov reformy kontraproduktívne," zdôraznila.

Krčméry straší ešte tvrdšími opatreniami. Hranice sú vraj príliš otvorené
Na Slovensku nemôže občan prekročiť hranicu okresu, nieto ešte hranicu štátu. Aj to sa však nášmu hlavnému odborníkovi na pandémiu Vladimírovi Krčmérymu zdá málo, informuje portál hlavnespravy.sk. Čítať ďalej
23 | 02 | 2021 | Diana Zaťková