16-tisíc ľudí si muselo dať na nemeckých hraniciach spiatočku
23 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Pri prísnych hraničných kontrolách Nemci nemilosrdne poslali za týždeň späť domov 16-tisíc ľudí z Českej republiky a rakúskeho Tirolska, z nich 4 522 chýbal platný negatívny test na koronavírus, píše nemecký portál rtl.de.


Podľa  informácií Bild am Sonntag Nemci na hraniciach od 14. februára do soboty skontrolovali 104 178 ľudí, z toho 15  877 vôbec nevpustili do krajiny. Buď sa nevedeli preukázať negatívnym testom na CODIV-19, alebo sa elektronicky nezaregistrovali či vôbec sa na nich nevzťahovala ani jedna z pár platných výnimiek pre vstup do Nemecka, ktoré sa týkajú napríklad lekárov a zdravotníckeho personálu.


Od hraníc vracajú Slovákov, aj Čechov


Slovensko, Česko a Tirolsko podľa nemeckých úradov patria medzi oblasti s dramatickým rozšírením britského variantu koronavírusu. Z týchto krajín do Nemecka vpustia len Nemcov či iných cudzincov, ktorí majú trvalé bydlisko, či povolenie na pobyt v Nemecku. Výnimka sa vzťahuje aj na vodičov kamiónov a pendlerov s profesiou dôležitou pre kritickú infraštruktúru. Nevyhnutou podmienkou však je negatívny test na COVID-19 nie starší ako 48 hodín.



Polícia neskrýva spokojnosť

Šéf nemeckej Spolkovej polície Dieter Romann neskrýva spokojnosť: Od začiatku prísnych kontrol počet odmietnutých ľudí na hranici postupne klesá. Každý si totiž veľmi dobre rozmyslí, či bude merať cestu až po nemecké hranice, odkiaľ ho potom pre nesplnenie podmienok napokon pošlú späť domov, uzatvára portál rtl.de.