V EÚ sú protiruské nálady, a preto si tu Rusko vakcínu Sputnik registrovať nedá, tvrdí Čarnogurský st.
22 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Ruská vakcína Sputnik V rozpútala v ostatných dňoch na Slovensku doslova histériu. A to najmä preto, že nie je registrovaná v EÚ. Právnik Ján Čarnogurský starší, bývalý predseda vlády, má však jasno v tom, prečo si ju Rusko nedá v EÚ registrovať.


Diskusiu ohľadom Sputniku V rozpútala najmä šéfka strany za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová, ktoré jej kúpu a dovoz na Slovensko vo vláde vetovala práve preto, že vakcína nie je v EÚ registrovaná. Prečo sa tak nestalo, a prečo by Rusko nemalo Európsku liekovú agentúru (EMA) o registráciu vakcíny ani požiadať vysvetľuje právnik Ján Čarnogurský starší, ktorý je zároveň predsedom Slovensko-ruskej spoločnosti.
Pre Západ je Rusko nepriateľ, ktorého treba ničiť, kde sa len dá

Európska lieková agentúra je orgánom Európskej únie, ktorej nie je Rusko. Registrácia v EMA by vakcíne Sputnik V otvorila vyspelý trh Európskej únie. „Mala by však rozhodovať o ruskom lieku Európsky únia, ktorá je v podstate protiruský subjekt?“ pýta sa Ján Čarnogurský starší a dodáva: „EÚ vyhlásila proti Rusku sankcie a každých šesť mesiacov ich predlžuje a obyčajne aj rozširuje. „Hlavné európske médiá píšu priam iracionálne proti Rusku. Kto sa v Nemecku vyjadrí verejne čo aj len relatívne priaznivo o Rusku, označia ho za „Putinversteher“, teda toho, ktorý chápe Putina a je s ním vo verejnosti koniec. Uplatnia na neho cancel culture, taktiku umlčania, a to znamená akoby zmizol a v oficiálnych médiách sa neobjaví.“

Západ podľa nášho expremiéra už dávnejšie označil Sputnik za ruskú geopolitickú zbraň a nemusí od takého označenia ustúpiť. „Pre Západ je Rusko nepriateľ, ktorého treba ničiť, kde sa len dá. Rusko sa nemôže spoliehať, že šetrenie o registrácii Sputniku by prebiehalo len podľa odborných kritérií. Keby EMA vyniesla nečestné rozhodnutie proti Sputniku, aké by to bolo terno pre celý Západ. Aj naša Remišová by povedala: veď ja by som bola za Sputnik, ale vidíte, EMA ho odmietla registrovať,“ zamýšľa sa Čarnogurský nad tým, prečo Rusi nedajú svoju vakcínu v EÚ registrovať.

Ruský fond priamych investícií verí, že Slovensko schváli vakcínu Sputnik V
Ruský fond priamych investícií počíta s tým, že vakcína Sputnik bude na Slovensku schválená. V sobotu to v rozhovore pre televíznu stanicu Rossija 24 uviedol riaditeľ fondu Kirill Dmitrijev, informuje portál Sputnik. Čítať ďalej
21 | 02 | 2021 | Marek Molnár

V slovenskej verejnej miene vyznieva Rusko priaznivejšie ako USA

Rusko postupuje voči Slovensku v tejto veci podľa Čarnogurského viac než ústretovo. Podľa informácie premiéra Matoviča, ruský minister prisľúbil Slovensku dva milióny vakcín. „O toľko by musel ukrátiť ruský vnútorný trh. Pritom Slovensko hlasuje za všetky sankcie proti Rusku,“ vysvetľuje ďalej náš uznávaný právnik a dodáva, že Rusko asi berie do úvahy, že sme slovanská krajina, že v prieskumoch verejnej mienky vychádza Rusko priaznivejšie ako napríklad Spojené štáty, že sa bránime budovaniu protiruských základní na našom území.

„Rusko nepotrebuje dodávať Sputnik do Európy, okrem dôvodov uvedených vyššie. Vakcínu už do zahraničia dodáva, počet krajín sa šplhá do tridsiatky, počet ich obyvateľov ďaleko prekročil počet obyvateľov EÚ. Sputnik je registrovaný v Rusku. Rusko si môže povedať: chcete Sputnik? Nech sa páči, na základe našej registrácie. Predsa krajina, ktorá dokáže vyrobiť vakcínu kvalít Sputnika, musí mať aj registračný postup na podobne vysokej úrovni. Nechcete Sputnik na základe našej registrácie? Je to váš problém. Spotrebiteľov máme aj doma,“ naznačuje Čarnogurský možné správanie sa ruskej strany. Sputnik V je aj podľa neho dobrá vakcína a naša vláda aj minister zdravotníctva majú právnu možnosť vakcínu z Ruska dostať a kúpiť, dokonca lacnejšie ako tie západné.

Prof. Jedelev: Sputnik V je číslo jeden, Amerika núti svet kupovať Pfizer, ktorá je omnoho drahšia
Ruská vakcína Sputnik 5 je vakcínou číslo 1 - je lepšie tolerovaná, má omnoho vyššiu efektivitu, jednoduchšie sa s ňou i pracuje, tvrdí doktor lekárskych vied, profesor Dmitrij Jedelev. "Je to predovšetkým politika a tlak Ameriky, ktorý núti svet... Čítať ďalej
15 | 02 | 2021 | sefredaktor