Havran: Ľudia sa modlili aj na Titanicu, v zákopoch, aj v koncentráku. "Nič sa nestalo, zomreli!"
22 | 02 | 2021 I Michal Filek

Publicista a teológ Michal Havran si zobral na mušku návrh Posledného križiaka - ministra práce Milana Krajniaka, na otvorenie kostolov. 


"Vo vyhladzovacích táboroch sa denne modlili milióny ľudí. Modlili sa aj na Titanicu, aj v zákopoch, na východnom fronte a nič sa nestalo. Zomreli," píše Michal Havran v statuse na facebooku.





Magické vnímanie modlitby nie ako vnútorného rozhovoru, ale ako detskej, alebo zúfalej snahy o pozornosť, darček, odmenu, je, podľa publicistu,  v rozpore s rozumnou, dospelou vierou.


"Križiakove “historické dáta” o more v Trnave majú rovnakú hodnotu ako stredoveký výpočet o počte anjelov na špičke ihly.  Navyše táto infantilná predstava o dialógu s Bohom vedie k otázke, či si iní modliaci sa ľudia nezaslúžili život a kto o tom rozhoduje."



Rozdiel medzi veriacimi a klerikálmi je, podľa neho, aj vo svetle tejto nebiblickej anekdoty zjavný. "Veriaci veria, klerikáli túžia po mágii moci."






Škandál: Minister Krajniak chce otvárať kostoly. Argumentuje zázrakom z roku 1710!
Na Slovensku zúri pandémia koronavírusu a počty mŕtvych sú štatisticky najvyššie na svete a minister práce uvažuje nad otvorením kostolov. Vo svojom statuse aj vysvetľuje, prečo. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik