Krátke dejiny očkovania alebo Ako vznikla prvá vakcína (I.)
20 | 02 | 2021 I Ivan Mihale
Ako ľudstvo objavilo očkovanie? Ako sa vyrábali prvé vakcíny? A proti akým ochoreniam sa používali? Odpovede sa pokúsime nájsť v dvojdielnych krátkych dejinách očkovania.

Televízor, vakcína - a to je pravda. Internet, vakcína - a to je pravda. Noviny, vakcína - a to je pravda. Otvorená chladnička, vakcína - a to je pravda. Mainstream, Matovič - a to je...

Pasteur a Jenner


Vakcinácia na každom rohu, v každej vrstve spoločnosti, na celom svete. Ruská, čínska, americká vakcína, umelá či ľudská. Poradie očkovania, do ktorého sme my občania zaradení. Vekové kategórie, skupiny povolaní a mnoho iných možností. Ale ako to bolo v minulosti?

Viete, ako dlho ste po prekonaní COVID-19 imúnny? Zistenia vedcov vás isto potešia
Prekonali ste COVID-19? Ak áno, mali by ste byť proti nemu istý čas imúnny. Výsledky novej štúdie vás určite potešia. Čítať ďalej
20 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


„Očkovanie patrí k najsvetlejším kapitolám dejín vedy a dôsledky vakcinácie na kvalitu a dĺžku ľudského života sú ďalekosiahlejšie, než si vôbec dokážeme predstaviť“, píše sa v magazíne Historická revue. Termín vakcinácia pochádza z druhej polovice 19. storočia a predstavil ho francúzsky biológ, mikrobiológ a chemik Loius Pasteur (1822- 1895). Avšak očkovanie ako také prišlo zhruba o storočie skôr. Anglický lekár Edward Jenner (1749-1823) začal očkovať proti najsmrteľnejšej chorobe tých čias - vírusu pravých kiahní.

Pravé kiahne alias variola


Pravé kiahne (variola) boli vážnym ochorením s vysokou mierou nákazlivosti. Šírili sa kvapôčkovou infekciou. Vírus bol vysoko odolný. Týždeň bez príznakov, neskôr horúčka a po niekoľkých dňoch nasledoval výskyt vyrážok až pľuzgierov s obsahom hnisu na tvári a končatinách. Tí šťastnejší, ktorí prežili, však mali doživotné následky v podobe hlbokých jaziev na tvári. Zaujímavosťou je, že vírus nenapádal iné živočíchy iba človeka.

Ruskú vakcínu Sputnik chce už aj vláde večne oddaný Mikas
Hlavný hygienik Ján Mikas berie na vedomie rozhodnutie vlády nenakúpiť ruskú vakcínu Sputnik. Cez hovorkyňu však odkázal, že odporúča čo najskorší nákup tejto očkovacej látky, informuje portál 1.pluska.sk. Nákup ruskej vakcíny Sputnik je jediné... Čítať ďalej
20 | 02 | 2021 | editor01hd


Príznaky typické pre pravé kiahne boli zaznamenané už v období starovekého Egypta (Ramzes V., 12. stor. pred n. l.), neskôr v Číne,  v Indii bola dokonca bohyňa kiahní Šitala Mata. V období španielskych dobyvateľov sa vírus preniesol aj do Ameriky, kde vyhladil takmer celé civilizácie Mayov, Aztékov a Inkov. Medzi známe obete patrili Mária II. Stuartovna, francúzsky kráľ Ľudovít XV., Peter II. Medzi známe osobnosti, ktoré ochorenie prežili, patria Abraham Lincoln, Stalin ale aj Ludwig van Beethoven.

Bylinky, púšťanie žilou, pivo, variolizácia


Z počiatku boli prvými „zaručenými“ liekmi proti variole bylinkárstvo a púšťanie žilou. Bezúspešne. Neskôr boli použité aj iné metódy a niektoré boli skutočne divné. „Napríklad anglický lekár Thomas Sydenham (1624-1689) liečil pacientov takým spôsobom, že do miestnosti, kde ležali, nevpustil svetlo a nemohol v nej horieť ani oheň. Okná boli permanentne pootvárané dokorán, prikrývka mala siahať pacientovi maximálne po pás a každých 24 hodín aplikoval Sydenham dvanásť fliaš malého piva“, píše Historická revue.

Po týchto pokusoch však prišiel prielom, a to vo forme variolizácie. Aplikácia ihlou alebo ostrým predmetom, pri ktorej sa z kiahňových pľuzgierikov nakazeného prenášal materiál do tela zdravého človeka. Ak následne ochorenie prekonal, stal sa voči nemu imúnny. Známa bola v Číne a na blízkom východe.

Blaha: Remišová a Matovič sú popletení extrémisti - človek si až nevie vybrať, kto z nich je viac zadubený
19 | 02 | 2021 | sefredaktor

Prvé pokusy s inoculatio v Európe


V Európe začali variolizáciu využívať na podnet istej Mary Wortley- Montaguovej (1689-1762). Manželka diplomata a veľvyslanca v Osmanskej ríši. V jednom z listov adresovaných priateľkám v Anglicku sa zmieňuje o tureckom zvyku aplikácie pravých kiahní do tela pomocou ihly (tzv. inokulácia, z lat in - v a oculus - oko, inoculatio - očkovanie). Tí, čo ju praktizovali, si mysleli, že  takto získané ochorenie je menej nebezpečné ako prirodzená nákaza. Napriek tomu očkovaní stále umierali.

V Historickej Revue sa píše: „Na prelome 18. a 19. storočia sa pravými kiahňami nakazil každý tretí človek. Sedem až dvanásť percent všetkých evidovaných úmrtí bolo spôsobených pravými kiahňami a pokiaľ šlo o deti, variola stála za tridsiatimi percentami detskej mortality.”

Čo zmenilo tento smutný fakt, koľko rokov mal prvý pacient v čase očkovania a ako samotné očkovanie vnímali ľudia v tej dobe nielen na území Slovenska? V pokračovaní článku sa dozviete, či bolo nutné vakcináciu propagovať a dôvod, prečo už niektoré ochorenia nepoznáme.

Exminister Draxler: Prepustenie šéfa Penty Haščáka je pre Matovičovu vládu "prúser"
20 | 02 | 2021 | sefredaktor