Svetová premiéra druhej generácie legendy: Kalašnikov II tento víkend, na stránke HD už teraz (VIDEO)
19 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Povôdný Kalašnikov AK-47 už nezodpovedá najnovším trendom vo vývoji zbraní, hoci stále je v mnohých smeroch omnoho lepší ako niektoré iné moderné samopaly. Je odolný, nenáročný na údržbu, ľahko sa s ním zaobchádza a dokáže strieľať v extrémnych podmienkach ako napríklad vo vode, v piesku, v prachu alebo v silnom mraze, keď sa iné zbrane zasekávajú. A tak prichádza Kalašnikov II.


Je to jedna z najpoužívanejších zbraní armád. Od roku 1949 dodnes vyrobili na svete približne 80 miliónov kusov AK-47 a jeho variácií. Okrem Ruska sa vyrába ďalších dvadsiatich krajinách, ale len tri mu platia licenčné poplatky.

Teraz koncern Kalašnikov prvýkrát predstavuje automatickú pušku na strelivo 5,56 mm × 45, (používajú bežne aj armády NATO), ktorá sa dostáva už aj do obchodnej ponuky. Premiéra AK-19 sa uskutoční počas medzinárodného veľtrhu zbraní IDEX-2021 od tejto nedele v Abú Dabí v Spojených Arabských Emirátoch. Viac preberáme z portálu defence24.pl.



Veľtrh IDEX-2021, ktorý je najväčšou výstavou zbraní na Blízkom východe a jednou z najväčších na svete, sa uskutoční 21. - 25. februára tohto roku. v hlavnom meste Spojených arabských emirátov (SAE) v Abú Dabí.

AK-19 používa kazetu 5,56 mm x 45, ktorú prijalo NATO a je vo svete široko používaná. Týmto spôsobom sa Kalašnikov v druhej generácii úplne orientuje na zahraničný trh. Prezentáciou AK-19 na najväčšom medzinárodnom zbrojnom veľtrhu IDEX si je koncern istý. Predpokladá, že vzbudí veľký záujem zahraničných zákazníkov, od ktorých už prichádza avízo záujmu.

AK-19 je konštrukčne založený na verzii automatickej pušky AK-12, ktorú začali používať ozbrojené sily Ruskej federácie v roku 2018. Je vybavený lištou Picantinny, originálnou teleskopickou pažbou, novými mieridlami a rýchloupínacou spojkou pre tlmič hluku a plameňov. Od samého začiatku je táto puška navrhnutá tak, aby mohla používať strelivo NATO 5,56 mm × 45.

Záujem o túto pušku už malo prejaviť mnoho potenciálnych odberateľov na Blízkom východe, ktorí vo svojich ozbrojených silách tiež štandardne používajú strelivo 5,56 mm × 45. Ich vojaci operujú v náročnom podnebí a v oblasti s vysokou prašnosťou.

Výrobca Kalašnikova predstavil inteligentnú brokovnicu, ktorá vytvorí videozáznam zo streľby (VIDEO)
Vďaka digitálnym chladničkám a autám pripojeným k internetu sú spotrebiče čoraz inteligentnejšie. Vďaka ruskému výrobcovi zbraní nie je výnimkou ani nová brokovnica, informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 02 | 2021 | Marek Molnár