Švédsko a Francúzsko hlásia vedľajšie účinky pri očkovaní vakcínou od AstraZenecy
19 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Švédske nemocnice prestali očkovať zdravotníkov vakcínou od spoločnosti AstraZeneca potom, čo sa u nich objavili vedľajšie účinky ako horúčka či malátnosť. Problémy hlási aj Francúzsko či Nemecko, informuje portál iDNES.


Región Södermanland vo Švédsku prestal s očkovaním vakcínou od spoločnosti AstraZeneca potom, čo stovka zo 400 zamestnancov mala po zaočkovaní vysoké teploty, bolesti hlavy, nevoľnosť a ďalšie príznaky. K podobnému kroku pristúpil aj región Gävleborg.

"Čiastočne pozastavujeme očkovanie kvôli vyšetrovaniu, ale aj preto, aby sme netrpeli nedostatkom zamestnancov," vyhlásil šéf zdravotníctva v Södermanlande Magnus Johansson. Podľa hovorcu regiónu Frederika Gustavssona vedľajšie účinky nie sú vážne. Úrady očakávajú, že viac zaočkovaných zdravotníkov si vezme voľno.

Pfizer a BioNTech vydierali Európsku úniu cenou za vakcínu 20-krát vyššou ako AstraZeneca!
19 | 02 | 2021 | sefredaktor


"Sú to obvyklé vedľajšie účinky. Zimnica, bolesti tela a horúčka," uviedla Tina Söderlundová, koordinátorka očkovania pre región Gävleborg. "Problém je, že sme zaočkovali toľko ľudí v tom istom pracovnom prostredí. Preto pozastavujeme očkovanie," dodala.

Predstavitelia spoločnosti AstraZeneca sú prekvapení. "Zdá sa, že tu sa objavil väčší podiel vedľajších účinkov, než sme očakávali. Na základe štúdií sme očakávali, že u desiatich percent prípadov sa môžu objaviť také vedľajšie účinky," podotkol Andres Heddini, zdravotnícky šéf spoločnosti AstraZeneca pre severský región.

Svetová zdravotnícka organizácia schválila vakcínu od spoločnosti AstraZeneca na núdzové použitie. Očkovacia látka vyvinutá v spolupráci s Oxfordskou univerzitou je už druhou, ktorú WHO odporučila. Okrem nej je možné používať aj vakcínu Pfizer/BioNTech.

Zamestnanci, ktorí odmietnu vakcínu proti Covid-19, môžu prísť o prácu, varuje Vatikán
Vatikán vyhlásil, že očkovanie proti Covid-19 bude pre ich zamestnancov povinné, pričom varoval tých, ktorí vakcínu odmietnu, že by mohli čeliť prepusteniu, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 02 | 2021 | Marek Molnár