Rakúsko, Slovensko a Česko kritizujú prehnané opatrenia na nemeckých hraniciach
19 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg na videokonferencii so svojimi rezortnými kolegami z Nemecka, Slovenska a Českej republiky opätovne ostro kritizoval prehnané opatrenia na nemeckých hraniciach s Tirolskom, informuje rakúsky portál vienna.at.


„Prehnané opatrenia sú jedom pre už aj tak ťažko skúšanú ekonomiku,“ – uviedol v rozhovore na Twitteri šéf rakúskej diplomacie Alexander Schallenberg. Dodal, že v boji proti koronavírusu musí ísť ochrana zdravia ruka v ruke s ochranou ekonomiky.


Schallenberg opäť kritizoval prehnané nemecké opatrenia


Podľa rakúskeho ministerstva zahraničia Schallenberg vo videorozhovore so svojimi rezortnými kolegami – Heikom Maasom (Nemecko), Ivanom Korčokom (Slovensko) a Tomášom Petříčkom (Česká republika) opätovne kritizoval odlišný prístup Nemecka k východofrancúzskemu regiónu Moselle, kde je porovnateľný výskyt prípadov mutácií koronavírusu. Rakúsky minister súčasne však vyjadril isté uľahčenie nad tým, že sa už stiahli prvé avizované opatrenia a pendleri, žiaci a nákladná doprava môžu znovu využívať priechod cez nemecký Eck. Rakúsko dúfa, že sa aj v ďalších bodoch podarí dospieť k pragmatickému riešeniu, ktoré neublíži ekonomike.


Prehodnotenie prísnych opatrení na hraniciach


Slovenský minister zahraničia Ivan Korčok po videorozhovore na Twitteri označil diskusiu za významnú. Podľa jeho slov zaznela diplomatická požiadavka upraviť opatrenia na nemeckých hraniciach, ktoré teraz brána voľnému pohybu tovarov, a treba umožniť hladký chod pre dodávateľské reťazce.


Šéf českej diplomacie Tomáš Petříček vyzval na Twitteri svojho nemeckého kolegu Heika Maasa, aby prehodnotil prísne opatrenia na hraniciach. Žiaľ, ako skonštatoval Petříček, v najbližšom čase sa nedá očakávať radiálna zmena. Nemecká strana totiž zdôraznila, že prípadné zmierňovanie opatrení závisí od zlepšenia situácie s koronavírusom v jednotlivých krajinách. Český minister otvorene priznal, že v Česku sa situácia momentálne nezlepšuje, - uzatvára rakúsky portál vienna.at.