ORF: Slovensko proti vôli premiéra bez Sputniku
19 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Rakúska televízia ORF informovala, že Slovensko proti vôli svojho premiéra Igora Matoviča ruskú vakcínu „Sputnik V“ zatiaľ objednávať nebude.


Postarala sa o tom najmenšia strana vládnej koalície, ktorá to na zasadnutí vlády vetovala. Vakcína „Sputnik V“ sa bude môcť na Slovensku použiť až vtedy, keď ju schváli Európska lieková agentúra (EMA), no ruský výrobca zatiaľ svoju žiadosť tejto agentúra na schválenie vakcíny neposlal, zdôrazňuje rakúska televízia.


Čakanie na vakcíny bude stáť veľa ľudských životov


ORF tiež poukázala na to, že slovenský populisticko-konzervatívny premiér Igor Matovič a väčšina členov vlády sa vyslovili za nakúpenie ruskej očkovacej látky „Sputnik V“.


Matovič to zdôvodňoval tým, že čakanie na vakcíny od spoločností Moderna, Pfizer a Biontech, ako aj  a AstraZeneca bude stáť veľa ľudských životov.



Slováci nemôžu byť pokusnými králikmi


Naopak, podpredsedníčka slovenskej vlády a súčasne šéfka najmenšej koaličnej strany  - konzervatívcov Za ľudí Veronika Remišová argumentovala tým, že Slováci nemôžu byť pokusnými králikmi, pokiaľ ide o vakcínu „Sputnik V“, ktorá nebola preskúmaná a schválená podľa štandardov Európskej únie, uviedla rakúska televízia ORF.