Európa spúšťa nábor astronautiek, spĺňate kritériá? 
18 | 02 | 2021 I Diana Zaťková








Európski šéfovia kozmického programu zahájili svoj prvý nábor pre nových astronautov po 11 rokoch.  Osobitný dôraz sa kladie na povzbudenie žien a ľudí so zdravotným postihnutím. Mohli by sa zúčastniť misií na Mesiac a prípadne na Mars, informuje Guardian.


Európska vesmírna agentúra (ESA) v utorok uviedla, že sa snaží zvýšiť rozmanitosť svojich posádok. Usiluje sa získať až 26 stálych a rezervných astronautov.


ESA varovala, že očakáva „veľmi vysoký počet“ prihlášok, ktoré majú prísť počas osemtýždňového náborového procesu od 31. marca. Uviedla, že kandidáti budú musieť vydržať tvrdý výberový proces, ktorý potrvá do októbra 2022. „Kandidáti musia byť mentálne pripravení na tento proces,“ uviedla na mediálnej konferencii Lucy van der Tasová, vedúca oddelenia získavania talentov ESA.


"Adaptácia technológie, ktorá umožňuje ľuďom dostať sa do vesmíru, by mohla otvoriť príležitosť pre ľudí so zdravotným postihnutím," uviedla talianska astronautka Samantha Cristoforettiová a s úsmevom dodala: "Pokiaľ ide o vesmírne lety, sme všetci zdravotne postihnutí."


Etna sa opäť prebudila a chrlí fontány lávy (VIDEO)
Talianska sopka Etna sa v pondelok opäť prebudila, pričom jej pozorovatelia nafilmovali, ako chrlí "fontány" lávy, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 02 | 2021 | Marek Molnár

Medzi požiadavky na prácu astronauta v ESA patrí magisterský titul z prírodných vied, strojárstva, matematiky alebo informatiky a tri roky postgraduálnej praxe. "Myslím, že je to skvelá príležitosť ... Bude to príležitosť dozvedieť sa o sebe veľa," povedala Cristoforettiová.


Po rokoch, v ktorých bol jediným miestom štartu pre lety s posádkou do vesmíru Bajkonur v kazašských stepiach, spolupráca so súkromnými spoločnosťami, ako je SpaceX, zvýšila vyhliadky na ďalšie ľudské misie.


Severokórejskí hackeri sa pokúsili ukradnúť údaje o vakcíne od spoločnosti Pfizer
Juhokórejský zákonodarca odhalil, že tamojšia spravodajská agentúra identifikovala pokus severokórejských hackerov o krádež údajov týkajúcich sa vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti Pfizer, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 02 | 2021 | Marek Molnár