Bruselu sa nepáči nemecké zatváranie hraníc
16 | 02 | 2021 I sefredaktor
Deň po tom, čo Nemecko zaviedlo opatrenia na hraniciach na zastavenie šírenia nových variantov koronavírusu vyzvala Európska komisia na lepšiu koordináciu medzi členskými štátmi. Európska únia poslala listy všetkým 27 členom, aby pripomenula cestovné odporúčania, na ktorých sa dohodli vlani koncom októbra v snahe predísť chaosu, ktorý nastal na začiatku pandémie, keď jednostranné rozhodnutia o uzatvorení hraníc skomplikovali dopravu, informuje TASR.

Nemecko od nedele kontroluje prechod cez rakúske a české hranice, aby tak spomalilo šírenie nových variantov koronavírusu. Nevylučuje, že podobné opatrenia zavedie na hraniciach s Francúzskom, keďže vo východnej oblasti Mosely sa rozširuje juhoafrický variant.

Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert povedal, že Berlín bude "naďalej monitorovať situáciu". Uviedol, že zatvorenie hraníc je poslednou možnosťou, trval však na tom, že Nemecko musí urobiť všetko pre to, aby zastavilo šírenie nových variantov vírusu.

Už predtým francúzsky minister pre európske záležitosti Clément Beaune vyzýval Nemecko, aby nezatváralo hranice. "Urobíme všetko pre to, aby sme sa vyhli nekoordinovanému rozhodnutiu a nepríjemnému prekvapeniu," povedal a dodal, že akékoľvek uzatvorenie hraníc by malo byť prediskutované s Francúzskom a malo by obsahovať čo najviac "rozsiahlych výnimiek" na ochranu cezhraničných pracovníkov.

Nové nemecké pravidla na hraniciach s Českom a rakúskym Tirolskom znamenajú, že prejsť budú môcť iba nemeckí štátni príslušníci a obyvatelia krajiny. Podľa nemeckého ministerstva vnútra bude umožnený prechod aj kľúčovým zamestnancom v zdravotníckom a dopravnom sektore či prechádzajúcim z naliehavých humanitárnych dôvodov. Všetci sa musia preukázať negatívnym testom na prítomnosť koronavírusu.

Zavedené kontroly spôsobili v pondelok dopravné zápchy, niektorí vodiči čakali aj niekoľko hodín. Hovorca nemeckého ministerstva vnútra v pondelok trval na tom, že krajina kombinuje politiku "európskeho myslenia s miestnymi potrebami".