Budú mať USA problém s výrobou stíhačiek F-35? Čína uvažuje o zákaze vývozu vzácnych zemín
16 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Čína sa údajne pokúša vypočítať, aké veľké škody by nastali, keby sa rozhodla obmedziť dodávky minerálov nevyhnutných pre zbrojný priemysel USA, informuje portál RT.


Čínski vládni úradníci sa obrátili na vedúcich pracovníkov ťažobného priemyslu. Chcú vedieť, ako by to ovplyvnilo spoločnosti v USA a Európe, keby zaviedli obmedzenia na vývoz vzácnych zemín. Informoval Financial Times s odvolaním sa na zdroje zapojené do konzultácií.

"Vláda chce vedieť, či môžu mať USA problém s výrobou stíhačiek F-35, ak Čína uloží zákaz vývozu," uviedol čínsky vládny poradca.

Ku konzultáciám došlo potom, čo Peking minulý mesiac predstavil návrh na ďalšie posilnenie regulácii v priemysle vzácnych zemín. Návrh sa týka riadenia kvót pre domácu ťažbu vzácnych zemín, riadenia investícií a dohľadu.

V Pakistane začali námorné cvičenia AMAN-2021, na ktorých sa zúčastní Rusko a niekoľko krajín NATO (VIDEO)
V Arabskom mori pri pobreží Pakistanu sa začali námorné cvičenia AMAN-2021. Zúčastní sa na nich viac ako 40 krajín vrátane Ruska, Číny a niekoľkých krajín NATO, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 02 | 2021 | Marek Molnár


Ďalším čínskym zákonom, ktorý bol predstavený v decembri, je obmedzenie dodávok kontrolovaných predmetov vrátane vzácnych zemín. Zákon by sa mohol zamerať na krajiny, ktoré zneužívajú kontrolné opatrenia na vývoz a poškodzujú záujmy Číny.

Kovy vzácnych zemín - skupina 17 prvkov, ktoré sú rozhodujúce pre široké spektrum priemyselných odvetví od spotrebnej elektroniky po vojenský hardvér - sú už dlho stredobodom obchodnej vojny medzi USA a Čínou.

Dvanásťročný chlapec, ktorý postrelil zlodeja pri pokuse o lúpež: Všetkých by nás pozabíjal
Dvanásťročný chlapec bol pochválený za rýchle konanie, keď postrelil votrelca, ktorý sa dostal do jeho domu v Severnej Karolíne a vystrelil na starú mamu. Polícia uviedla, že chlapec konal v sebaobrane a nehrozí mu žiadne obvinenie, informuje... Čítať ďalej
15 | 02 | 2021 | Marek Molnár