Prof. Jedelev: Sputnik V je číslo jeden, Amerika núti svet kupovať Pfizer, ktorá je omnoho drahšia
15 | 02 | 2021 I sefredaktor

Ruská vakcína Sputnik 5 je vakcínou číslo 1 -  je lepšie tolerovaná, má omnoho vyššiu efektivitu, jednoduchšie sa s ňou i pracuje, tvrdí doktor lekárskych vied, profesor Dmitrij Jedelev. "Je to predovšetkým politika a tlak Ameriky, ktorý núti svet kupovať vakcínu Pfizer, ktorá je, mimochodom, omnoho drahšia ako ruská. Je to jednoducho zarábanie peňazí," uviedol v rozhovore pre portál  rcvkba.sk.


Pfizer je podľa profesora vakcína, ktorá bola vytvorená technológiou messengerovej RNA. Predtým sa pomocou tejto technológie vyrábali len vakcíny pre zvieratá, to znamená, že je to psia či mačacia vakcína. Na ľuďoch sa táto vakcína nikdy neskúšala. "Dá sa povedať, že je to pokusná vakcína a jej tvorcovia sa po skúškach na mačkách a psoch rozhodli odskúšať ju na ľuďoch." tvrdí Jedelev.


Táto technológia, pokračuje profesor,  je vo vzťahu k ľuďom absolútne experimentálna na rozdiel od vakcíny Sputnik V, ktorej technológiu počas 17. rokov cibrili pri protinádorových vakcínach, ktoré sa používajú po celom svete.


V Rusku bolo dodnes vykonaných približne milión a pol vakcinácií  a teraz sa začala druhá etapa masovej vakcinácie. "Dnes nemáme v Rusku jediného človeka, ktorý by mal ťažké post vakcinačné komplikácie, nikto nezomrel. Naopak, Pfizer má obrovské množstvo komplikácií," zdôrazňuje profesor.


Jedelev tvrdí, že Pfizer nedokázal vytvoriť pre ľudí rovnako efektívnu vakcínu ako pre zvieratá, ktorú stačí uchovávať pri teplote +4°C. Ľudská vakcína musí byť uchovávaná pri extrémne nízkych teplotách — podľa návodu nie menej ako -80 °C.  Z toho vyplýva, pokračuje profesor, že vakcína Pfizer je akýsi surový produkt, ktorý výrobca hodil na trh.

Profesor Jedelev tvrdí, že ruská vakcína bude fungovať približne 2 roky, na rozdiel od novej, pre človeka experimentálnej, vakcíny, ktorú vyrábajú Pfizer a BioNTech. "Navyše, ako dlho budú skutočne fungovať, nikto  nevie, pretože okrem experimentov na zvieratách a prvých experimentoch na Európanoch zatiaľ nič iné neexistuje," zdôrazňuje profesor Dmitrij Jedelev.