Odvolaný šéf ústavu srdcových chorôb Sabol: Krajčího ovplyvňujú samozvaní "odborníci"
10 | 02 | 2021 I Petra Demková

Šéf Východoslovenského ústavu srdcových chorôb František Sabol bol odvolaný ministrom zdravotníctva 4. februára a nahradený hutníkom A. Jurom. Sabol reaguje otvoreným listom. Hovorí o hrubom a neobjektívnom ovplyvňovaní názoru ministra zdravotníctva niekoľkými samozvanými „špičkovými zdravotníckymi odborníkmi“.


Taraba Krajčímu: Hráte sa, že komunikujete s Duchom Svätým. Stačí ak začnete komunikovať ako človek.
06 | 02 | 2021 | sefredaktor


Bývalý šéf Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb a popredný odborník, ktorý viedol ústav 17 rokov, František Sabol, v otvorenom liste, ktorý priniesli aj Hospodárske noviny, reaguje na svoje nečakané odvolanie. Píše, že mu je mi nesmierne ľúto, že pár samých seba hodnotiacich „špičkových zdravotníckych odborníkov" hrubo a neobjektívne ovplyvnilo názor pána ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

„Pod mojím vedením sa nám podarilo vybudovať na zelenej lúke dve budovy špičkového kardiovaskulárneho ústavu vrátane najmodernejších technológií, hlavne z vlastných a úverových zdrojov. Novému poverenému vedeniu ústavu sme nezanechali prázdnu špajzu, ale viac ako 11 miliónov eur na účtoch spoločnosti. Každoročné ekonomické ukazovatele boli excelentné, netypické pre slovenské zdravotníctvo," uviedol Sabol.

Špičkový odborník pripomína, že za jeho vedenia sa v ústave zaviedli do praxe desiatky najmodernejších diagnostických a terapeutických postupov. „Tí, ktorí hovoria opak, tieto metodiky nevedia realizovať a niektoré ich v živote ani nevideli. V druhej budove ústavu sme zriadili nadčasovú hybridnú operačnú sálu, CT pracovisko, vlastné biochemické laboratórium, nové špecializované ambulancie a zaviedli sme do praxe aj 24-hodinovú intervenčnú starostlivosť pre pacientov s náhlymi cievnymi mozgovými príhodami," uvádza v liste Sabol.

Reči o tom, že pacienti z košického VÚSCH odchádzajú do iných nemocníc, nie sú podľa bývalého riaditeľa pravdou a čísla a štatistiky to môžu dokázať. Sabol vzápätí adresuje výzvu novému členovi predstavenstva, Štefanovi Lukačinovi, aby relevantne preukázal na ktorých významných kardiochirurgických klinikách absolvoval odborné stáže, v akom období a dĺžke trvania a u ktorého prednostu kliniky pôsobil.

JUDr. Machala: „Krajčí, vy že ste kresťan? Prestaňte nás terorizovať a odstúpte!“
Právnik Lukáš Machala, bývalý poradca Andreja Danka, hovorí, že minister zdravotníctva Marek Krajčí je taký neschopný, že nedokáže ani osla bez ujmy previesť cez prechod pre chodov, píše o tom v statuse na Facebooku. Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Petra Demková


„Podľa informácií, ktoré boli uvedené v tlačovej správe nového povereného vedenia nášho ústavu, sa jedná o krajiny – ČR, Holandsko, Nemecko, Belgicko, Slovinsko, Španielsko a Francúzsko. Zároveň ho verejne vyzývam na odbornú diskusiu v anglickom jazyku. V prípade, že uvedené skutočnosti nevie preukázať, ho žiadam na okamžitú abdikáciu z funkcie povereného člena predstavenstva nášho ústavu, aby nekazil dobré meno slovenskej a košickej kardiochirurgie," napísal Sabol.

Sled udalostí, ktoré viedli až k otvorenému listu, sa začal nečakane 4. februára, keď minister Marek Krajčí odvolal Františka Sabola z funkcie, bez predchádzajúcej diskusie a bez uvedenia dôvodu. Nahradil ho okamžite bývalý vysokopostavený manažér VSŽ Košice Anton Jura. Ten v železiarňach pôsobil ako člen „nechvalne“ známeho „kindermanažmentu“ v 90. rokoch. Za člena predstavenstva VÚSCH dosadil Krajčí Štefana Lukačina. Tieto nominácie sa nepáčia ani zamestnancom VÚSCH, ani odborárom, Lekárskej fakulte Univerzity P. J. Šafárika a ani vedeniu mesta Košice, čo dali jasne najavo.

Člen dozornej rady volený zamestnancami Ján Luczy na brífingu po odvolaní Sabola povedal, že informácia o odvolaní Sabola bez udania dôvodu „ich šokovala a dotkla sa ich ľudsky aj profesionálne“. Netajil sa ani tým, že dvaja z troch novovymenovaných členov predstavenstva VÚSCH, ako akciovej spoločnosti, na tieto funkcie nespĺňajú podmienky stanovené Ministerstvom zdravotníctva.

Blaha: Krajčí nahradil uznávaného profesora medicíny vyštudovaným hutníkom
Minister zdravotníctva Marek Krajčí by mal byť okamžite odvolaný. Tvrdí to poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha v statuse na sociálnej sieti. Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik