Finančník Kvietik obvinený v kauze Dobytkár zostáva vo väzbe
10 | 02 | 2021 I sefredaktor
Finančník Martin Kvietik obvinený v rámci minuloročnej policajnej akcie Dobytkár, bude naďalej väzobne stíhaný. Rozhodol o tom v pondelok (8. 2.) sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica (ŠTS), informovalaTASR.

Sudca zamietol žiadosť Kvietika o prepustenie z väzby na slobodu, písomný sľub obvineného neprijal a rovnako neprijal peňažnú záruku. Obhajca obvineného Dušan Ivan potvrdil, že voči rozhodnutiu ŠTS podá sťažnosť.

ŠTS na začiatku novembra 2020 pôvodne predĺžil väzbu Martinovi Kvietikovi a bývalému riaditeľovi Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Jurajovi Kožuchovi obvineným v kauze Dobytkár, do 1. apríla 2021. Následne rozhodnutie potvrdil NS SR.

Dvojicu zadržali 22. apríla. Počas akcie Národná kriminálna agentúra (NAKA) do polovice júla obvinila 21 fyzických a sedem právnických osôb. Všetky čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Výška zdokumentovaných úplatkov dosiahla takmer 10,5 milióna eur.

Juraj Kožuch je od 4. februára na slobode po desiatich mesiacoch strávených vo väzbe, keď o tom rozhodol NS SR. Odvolací súd potvrdil rozhodnutie ŠTS z 11. januára tohto roku, ktorý väzbu nahradil s obmedzeniami a prijal aj ponuku peňažnej záruky obvineného vo výške 50.000 eur.