Virologička Soňa Peková: Mala som pravdu, toto je úplne nový vírus. Ten z jari zmizol
09 | 02 | 2021 I Petra Demková

MUDr. Soňu Pekovú politici, aj niektorí vedci verejne pranierovali za jej vyjadrenia. Tvrdia, že je konšpirátorka a že sa mýlila, pretože na jar predpovedala, že vírus korony zmizne do leta. Ona si však stojí za svojím a tvrdí, že zimné mutácie už nie sú potomkovia prvého, jarného vírusu. „Je to niečo iné. A ja neviem, kde je tá jaskyňa, z ktorej to vyletuje,“ povedala vedkyňa pre Reflex.


Mikrobiologička o vakcinácii: Očkovať sa nenechám, nemusí to fungovať!
Mikrobiologička Soňa Peková sa preslávila svojimi kontroverznými názormi, ktoré od začiatku pandémie koronavírusu nijako výrazne nezmenila. V minulosti tvrdila, že vírus je umelo vytvorený, aby infikoval ľudí, a teraz sa rozhovorila o očkovaní,... Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


Vlani v júni mikrobiologička MUDr. Soňa Peková predpovedala, že druhá vlna pandémie nepríde a do Vianoc vírus zmizne, nanajvýš zostanú len lokálne ohníčky. Dnes si stále Peková stojí za svojím. To, čo teraz medzi nami koluje, sú podľa nej už iné kmene, iné vírusy, ktoré nie sú potomkami toho jarného. „Vidíme to čierne na bielom v laboratóriu,“ vysvetľuje Peková.

Tá sa pred necelým rokom stala mediálnou hviezdou. Za svoje vyjadrenia, ktoré sa absolútne líšili od tých, ktoré zaznievali na tlačovkách politikov, si ale vyslúžila obrovskú kritiku. Nestojí však o popularitu. „Nie som žiadna hviezda ani herečka,“ povedala. „Na jar som sa do mediálneho sveta dostala, ani neviem ako. Len som sa vtedy snažila rozptýliť obavy ľudí, pretože všetko ovládala panika. Veľká jarná vlna skutočne skončila na začiatku júna. Vyplýva to z našich laboratórnych dát a tie má aj Štátny zdravotný ústav. Cez prázdniny sme pri testovaní na Covid zachytávali pozitivitu len veľmi zriedkavo. Vírus bol jednoducho preč,“ stojí si lekárka a vedkyňa za svojím.

Peková sa pýši takými oceneniami, ako uznanie Mensy 2020 za významný prínos pre inteligenciu národa. A tvrdí, že konšpirácie a dezinformácie nemá rada. „Dezinformácie, konšpiračné teórie a weby nemám rada, idú mimo mňa. Ak som sa stala ich ikonou, je mi to ľúto. Oni použijú, koho chcú. A že ma niekto niekde znova vyloví a škaredo o mne hovorí? Jeho problém,“ hovorí vedkyňa.

COVID-19 do Vianoc naozaj zmizne, výrazne zoslabol, je tu šialenstvo, tvrdí česká virologička
Molekulárna genetička a virologička Soňa Peková si myslí, že sa potvrdzuje, že Covid nie je z prírody. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Laboratórium, kde Peková pôsobí, sa Covidom zaoberá od jari stále, na dennej báze a robia aj testy. Práve dáta zozbierané testovaním poslúžili tímu Pekovej na odhalenie pôvodu vírusu. „Na pozbieraných preukázateľných dátach krásne vidíme, ako sa začiatkom septembra objavila druhá a potom aj tretia vlna. Tá stále prebieha,“ povedala Peková. „My sme začali celé genómy tých vírusov sekvenovať. Laicky povedané, prečítali sme a zanalyzovali celú ich genetickú informáciu. To je kód, v ktorom je vírus napísaný. Na celogenómové sekvenovania máme technológiu. Skúmali sme spätne aj staršie vzorky. Vďaka tomu odhaľujeme, ako sú vírusy zmutované, ako vyzerajú a kedy sa objavili ďalšie vlny. Už vieme, že každá vlna bola spôsobená iným, novým vírusom a nemajú nič do činenia s tým jarným,“ vysvetľuje Peková.

Vedkyňa vysvetľuje rozdiely medzi jednotlivými vlnami „To je vidieť na tom, že jarný vírus nazbieral na konci svojej vlny celý batoh mutácií, premien vo svojom genóme. A ak by druhá alebo tretia vlna vznikli z tej prvej, tak by sme tie mutácie, ktoré vírus v priebehu času nabral, videli aj vo vírusoch druhej a tretej vlny. Lenže nie je to tak. Takže pôvodcovia druhej a tretej vlny sú iné kmene vírusu. Odkiaľ sa vzali, netuším,“ povedala pre Reflex Peková. Podľa nej, súčasný vírus nie je čínskeho pôvodu. „Tie kmene sú si navzájom veľmi podobné, ale nie sú to potomkovia vírusu prvého. Je to niečo iné. A ja neviem, kde je tá jaskyňa, z ktorej vyletujú,“ hovorí vedkyňa vzápätí.

Peková vysvetľuje rozdiely medzi jarným a súčasným vírusom. „Tento kmeň má svoje špecifické mutácie, ktoré nachádzame iba a práve v tomto kmeni. Aj vonkajšie prejavy sú iné než u toho jarného. Častejšie sa pridružujú zdravotné komplikácie. Jarný kmeň bol prvý, septembrový druhý, decembrový tretí a nový, britský, je štvrtý kmeň vírusu. Každá vlna sa chová klinicky trošku inak, vírus má iný genóm, iný program, podľa ktorého je napísaný. Takže tí, čo ma naťahujú na škripec, to robia na základe nedostatočných informácií, ako presne vyzerajú genómy tých vírusov,“ vysvetľuje ďalej.

Slovenská vedecká kapacita Pavol Čekan sa obul do Pekovej. Je to podvodníčka
Neverte všetkému a každému, koho veľa počuť a všade sa o ňom píše! Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Kritiku svojich vyjadrení si nevšíma, stále je presvedčená, že a nemýli a má pravdu. „Nie som sama na svete, kto toto tvrdí. Chcela som svoje zistenia publikovať v jednom zahraničnom odbornom časopise už na jar, ale vrátili mi to s tým, že je to „too explosive“. Nepovedali mi, že je to hlúposť, ale „too explosive“.

Soňa Peková je proti opatreniam, ktoré vláda v súvislosti s Covidom robí. Na nový vírus proste nezaberajú, upozorňuje. „Kritizované opatrenia pomohli, keďže sa napríklad neobjavila klasická chrípka a jarný vírus zmizol. Avšak tieto opatrenia nefungujú na nové kmene koronavírusu. Jarný vírus nebol taký nebezpečný,“ hovorí Peková a zároveň sa pýta na zmysel zatvorenia malých prevádzok, keď sa vírus šíri cez ventilácie veľkých obchodných centier. „Likvidujeme živnostníkov, strednú triedu, deti nesmú chodiť do školy a pritom nevidno efekt týchto opatrení,“ kritizuje. „Nový vírus, ktorý tu momentálne máme, je veľmi infekčný. Šíri sa napriek zákazu vychádzania a príkazu nosiť rúška,“ pripomína.

Peková teda za nosenie rúšok nie je. „Nie som podporovateľka rúšok na verejnosti. Určite by sa mali nosiť v nemocniciach, v exponovaných priestoroch, to áno. Ako to býva vždy pri epidémiách,“ vysvetľuje Soňa Peková.

Česká lekárka „v nemilosti“ vyvinula rýchlotest na koronavírus, ponúka ho zadarmo
Česká virologička Soňa Peková vo svojom laboratóriu vyvinula jednoduchší a dostupnejší test na nový koronavírus. Ostatným pracoviskám ho ponúka zadarmo. Záujem má Európa i USA. Píšu novinky.cz. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Natália Sollárová