Už stačilo. Pohár trpezlivosti pretiekol - poľnohospodári avizujú vzburu
09 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

"Slovenskí poľnohospodári a potravinári združení v Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore (SPPK), najväčšej agropotravinárskej samospráve na Slovensku, sa takmer rok snažia nájsť s vedením rezortného ministerstva spoločnú reč. Neúspešne. Namiesto konštruktívnych opatrení smerom k stabilizácii agropotravinárstva neustály odborný, slovný a mediálny súboj o spôsob ozdravenia sektora." Píše sa v stanovisku, ktoré vydal tlačový odbor Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). 


"Takmer všetky doterajšie kroky, ktoré za 11 mesiacov prijalo vedenie ministerstva pôdohospodárstva na čele s ministrom Jánom Mičovským, sú nekoncepčné, chaotické, škodlivé a hazardujú s už aj tak krehkou potravinovou sebestačnosťou krajiny. Rozhodli sme sa preto vyjadriť aktuálnu bezmocnosť a poukázať na žalostný stav v chlebovom sektore aj jasnými aktivitami, ktoré bude v najbližšom období vidieť." Avizujú členovia SPPK na stránke komory sppk.sk.

Mičovský premeškal termín! Agrobarónom budeme platiť aj naďalej podľa kritérií Jahnátka s Matečnou
Dianie v rezorte ministra Mičovského prekvapuje už aj vlastných. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


"Posledných 11 mesiacov sme riešili s vedením ministerstva pôdohospodárstva hneď niekoľko závažných tém, ktoré vyvolali naprieč celou agropotravinárskou obcou veľké znepokojenie a frustráciu. Kým iné krajiny vidia zmysel potravinovej sebestačnosti a bezpečnosti vo finančnom posilnení vlastného agropotravinárskeho sektora, u nás sa o zvyšovaní potravinovej sebestačnosti len veľmi populisticky komunikuje na sociálnych sieťach a v médiách." Kritizuje naozaj neobvykle ostro komora svoj rezort.

Slovenskí poľnohospodári a potravinári úpoukazujú na "neštandardnú prípravu Strategického plánu k novej Spoločnej poľnohospodárskej politike, minimálnu formu pomoci z Plánu obnovy EÚ, dodatky k nájomným zmluvám od Slovenského pozemkového fondu, vyvracanie mýtov o poľnohospodárstve /repka=žlté zlo/, démonizácia veľkých poľnohospodárskych podnikov, ktoré pritom zabezpečujú potravinovú sebestačnosť krajiny či na nesprávne nastavenú formu covid pomoci.

Tvrdia, že to sú iba niektoré príklady kritiky SPPK na adresu rezortného ministerstva.

Bitky na poliach pokračujú, tá posledná vo Vyšnom Tvarožci. Minister Mičovský zvoláva na štvrtok mimoriadny brífing
Bitky na slovenských poliach o úrodu pokračujú, a tak sa minister pôdohospodárstva Ján Mičovský rozhodol zvolať na štvrtok mimoriadny brífing. Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | SITA


Pomyselným klincom do rakvy je podľa nich pripravovaná tzv. redistributívna platba. "Návrh ministerstva hovorí o výške 150 eur/ha na prvých 28 ha. Bola by to zďaleka najvyššia redistributívna platba v EÚ (zaviedlo ich zatiaľ 9 krajín) a vzhľadom na to, že veľkú časť z týchto prostriedkov rozdáme viac ako 9 000 fyzickým osobám nepodnikateľom, ktorí na svojej pôde takmer nič neprodukujú a často sa pohybujú v zóne šedej ekonomiky alebo výmenného obchodu, hovoríme o nekoncepčnom a veľmi neprijateľnom návrhu ministerstva, ktoré by navyše malo platiť už v aktuálnom roku." Pripomína k téme SPPK.

Nespokojnosť s riadením rezortného ministerstva nevyjadruje len Predstavenstvo SPPK, ale všetkých 35 regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr, ktoré napísali podporný list predsedovi SPPK. Zhodnotili v ňom súčasnú situáciu ako kritickú a poverili Predstavenstvo SPPK jasne vyjadriť rozhorčenie, ktoré cítiť naprieč celou agropotravinárskou obcou.

"Už počas najbližších dní odovzdáme potraviny ďalším slovenským nemocniciam a pridáme k tejto potravinovej pomoci aj domovy sociálnych služieb, detské domovy, charitatívne organizácie či mobilné odberové miesta. Potraviny v týchto dňoch zbierajú od slovenských poľnohospodárov a potravinárov naše regionálne komory. Odovzdávanie sa uskutoční po celom Slovensku v piatok 12. februára." Uvádza sa vo vyhlásení SPPK

"Určite nás bude vidieť. Po skončení núdzového stavu nám neostane nič iné, len našu obrovskú nespokojnosť vyjadriť aj celoslovenskými masívnymi protestami."

Polícia rieši Mičovského výberové konanie na riaditeľa PPA
Polícia sa začala zaoberať výberovým konaním na pozíciu riaditeľa Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA), ktoré vyhlásil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO). Informáciu priniesol ako prvý portál... Čítať ďalej
21 | 01 | 2021 | Gabriel Matta