Súd rozhodol: Štátne firmy musia zverejňovať platy svojich manažérov
08 | 02 | 2021 I Petra Demková

Transparency International Slovensko zaznamenala veľký úspech. Po piatich rokoch boja na súdoch sa zrodilo rozhodnutie Najvyššieho súdu: SPP a de facto aj všetky ostatné stopercentné štátne či mestské firmy, musia poskytnúť občanom informácie o platoch svojich šéfov. Štátne a mestské podniky boli v minulosti proti zverejňovaniu takýchto informácií.


Prichádza doba temna, píše Blaha. "Budú zastrašovať, likvidovať, zatvárať"
"Ak náhodou nechceš preberať primitívnu americkú propagandu a kopať do Ruska, si dezinformátor. Budú ťa zastrašovať, likvidovať, zatvárať. Pozor, tu končí každá sranda," píše v najnovšom statuse na facebooku Ľuboš Blaha. Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Michal Filek


„Porazili sme SPP na Najvyššom súde!“ teší sa organizácia TIS na svojej facebookovej stránke. „Pred piatimi rokmi sme štátnych plynárov SPP ako aj sto ďalších štátom či mestami vlastnených firiem žiadali o informácie o platoch ich manažmentov. Takmer polovica firiem nás poslala kade ľahšie, vraj na to občania nemajú nárok,“ informuje TIS. „To fakt nemá verejnosť nárok vedieť, ako sú platení politikmi dosadení manažéri firiem, ktoré založil štát alebo do nich vložil majetok???“ hnevajú sa zamestnanci organizácie.

Dnešnému úspechu predchádzalo niekoľko odvolaní TIS na súdoch. Podali aj žalobu, no bratislavský krajský súd rozhodol proti TIS. „Nevzdali sme to, a pred pár týždňami to prišlo: Najvyšší súd potvrdil, že SPP (a de facto aj všetky ostatné stopercentné štátne či mestské firmy) musia platy svojich šéfov občanom poskytnúť!“ tešia sa z úspechu. Najvyšší súd dal za pravdu Transparency – Slovenský plynárenský priemysel hospodári s verejnými prostriedkami a verejnosť má právo ich kontrolovať – tak znie výsledok súdneho sporu. K dispozícii je aj celý 17 stranový rozsudok. Nejde len o platy, ide aj o zmluvy a ďalšie informácie o narábaní s majetkom.

„Ide už o druhý verdikt súdu v krátkom čase, ktorým sme pomohli občanom uchrániť ich zákonné právo vedieť, ako narábajú s ich peniazmi štátne firmy,“ chváli sa TIS. „Pred dvomi rokmi krajský súd potvrdil našu žalobu na vodárne a nariadil im poskytnúť všetky informácie, ktoré sme od nich žiadali,“ informujú. Starý manažment SPP bol síce už v lete minulého roka vymenený avšak TIS už čaká na informácie o platoch manažmentu súčasného.

Fico sa v Berlíne sťažuje na slovenskú pobočku Transparency International
Robert Fico podal v mníchovskej centrále neziskovky Transparency International sťažnosť na slovenskú pobočku organizácie Transparency International Slovensko. Tá vraj odsúhlasila netransparentný nákup 10 miliónov antigénových testov firmou... Čítať ďalej
12 | 01 | 2021 | Michal Filek/tasr