Čo naozaj Borell povedal na tlačovke s Lavrovom
08 | 02 | 2021 I Gabriel Matta

Prinášame vám prepis a preklad časti tlačovej konferencie šéfa diplomacie EÚ J. Borrella a ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Sergeja Lavrova v Moskve


Minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov sa 5.2.2021 v Moskve stretol so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom. Následne sa uskutočnila tlačová konferencia, ktorej súčasťou boli otázky žurnalistov. Na tlačovej konferencii Joseph Borell však hovoril niečo úplne iné, než vyhlásil s dostupom času. Čiastočný prepis tlačovky priniesli Hlavné správy.



Otázka J. Borrellovi (Sputnik, 15:23):
Pán Borrell, som presvedčený, že otázka práv a slobody musí ostať témou vzájomných vzťahov medzi EÚ a Ruskej federácie (RF). Pred vašou návštevou zo strany európskych politikov zvučali rôzne hodnotenia vo vzťahu k situácii s právami a slobodami v RF, konkrétne aj vy ste vyjadrili svoje osobné hodnotenie v kontexte s prípadom Navaľný. Mňa okrem iného trápi aj situácia s právami a slobodami na území Európy, na území EÚ. Vysvetlím to.

Dňa 3. decembra v Lotyšsku zadržali siedmich mojich kolegov novinárov, bola vykonaná ich obhliadka, odobratá technika, bolo voči nim zavedené trestné konanie. V súčasnosti im hrozí trest až do straty slobody. Sú obvinení v narušení režimu sankcií EÚ, ktoré sú zavedené proti RF. Tie ruské médiá …, s ktorými títo žurnalisti spolupracovali nie sú na žiadnom zozname sankcionovaných inštitúcií EÚ. Ani jedna osoba z nich sa nenachádza v žiadnom sankčnom zozname fyzických osôb.

Podľa môjho názoru to je jednoznačne narušenie práv a slobôd týchto ľudí, práv lotyšských občanov na prístup k informáciám, práv spomenutých žurnalistov na výkon zamestnania zo strany vedenia Lotyšska. Podobné udalosti sme pozorovali doslova v týchto dňoch za strany vedenia Ukrajiny, kde zradne, bez príčiny boli blokované tri televízne kanály.

Nielen Matovič. Všetci už chcú vyrábať ruské i čínske vakcíny
07 | 02 | 2021 | sefredaktor


Pán Borell, povedzte, ste vy osobne pripravený využiť vašu politickú autoritu, svoju administratívnu vôľu na to, aby sa vyjasnila situácia s lotyšskými žurnalistami ako aj s ukrajinskými žurnalistami, voči ktorým tieto spomenuté štáty používajú represívne opatrenia a silu tým, že ich zbavuje práva na profesiu, diskriminuje ich a vykonáva voči nim represálie. Ďakujem.

A ak môžem, využijúc situáciu … ďalšia časť otázky sa týkala vzťahov EÚ s Kubou.

Borrell (20:31): Odpovedal na otázku o Kube … Čo sa týka udalostí súvisiacich s uväznením žurnalistov v Lotyšsku – viete, všetky krajiny členovia EÚ konajú podľa princípu zvrchovanosti práva a nezávislosti súdnictva. Preto som presvedčený, že systém súdnictva Lotyšska v tejto situácii v súlade s povinnosťami prijatými vo všetkých štátoch EÚ vyšetrí prípad na základe  princípu zákonnosti a so zohľadnením práv občanov.
Lavrov: Tiež odpovedal na otázku súvisiacu s Kubou …
Borrell: Doplnil svoju odpoveď o Kube …

Otázka J. Borrellovi (Zahraničná agentúra, 25:56): Pred cestou do Moskvy ste povedali, že vzťahy medzi Ruskom a EÚ sa v súčasnosti nachádzajú na najnižšom bode. Chcel by som vám zadať otázku, aby sme si vyjasnili, či môžeme nájsť spoločný jazyk medzi obidvomi blokmi. Otázka je v súčasnosti veľmi naliehavá, pretože pandémia zablokovala cestovanie medzi EÚ a RF. Ruskí občania, ako aj Európania, ktorí na základe dlhodobých víz žijú v EÚ/RF, podnikatelia a podobné kategórie ľudí narazili na závažné problémy týkajúce sa presúvania medzi jednotlivými oblasťami.

Vieme, že niektorí roky nevideli svoju rodinu. Chcela by som sa spýtať, či by v najbližšom období mohli EÚ a RF premyslieť, ako nejakým spôsobom prekonať túto blokádu. Chápeme, že kvôli pandémie nie je ľahké otvoriť hranice, ale týka sa to ľudí EÚ, ktorí žijú tu a ľudí RF, ktorí žijú tam. Druhá otázka je pre pána Lavrova.

Borrell (27:49): Čo sa týka obmedzení cestovania, nikto nezavádzal také obmedzenia z potešenia. Je to nevyhnutné z dôvodu nerozširovania pandémie. Tieto obmedzenia boli nutné vo vzťahu k Talianom, ktorí žijú v RF, k Rusom, ktorí žijú v Taliansku, ako aj vo vzťahu k iným osobám, proste kvôli obmedzeniu rozširovania pandémie. Všetci spoločne pracujeme na obnovení komunikácie medzi našimi spoločnosťami a ekonomikami čo najrýchlejšie, ale pri tom čo najbezpečnejšie.

Áno, v súčasnosti existujú dočasné obmedzenia v tých oblastiach, ktoré nie sú absolútne nevyhnutné a krajiny členovia EÚ sú zodpovedné za periodické prehodnocovanie a aktualizáciu zoznamu obmedzujúcich pravidiel. Je pre mňa zložité predpovedať, kedy sa štáty EÚ rozhodnú otvoriť vonkajšie hranice EÚ. Práve preto je teraz dôležité koordinovane spolupracovať v záujme prekonania pandémie. (29:05)

Cieľom Turecka je byť medzi 10 najväčšími ekonomikami sveta, vyhlásil Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil ambiciózny plán, v ktorom sa má Turecko stať desiatou najväčšou ekonomikou na svete. Dodal, že zapojenie sa do veľkých investícií má zvýšiť HDP krajiny, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 02 | 2021 | Marek Molnár


Otázka S. Lavrovovi (Zahraničná agentúra, 27:23): Keď hovoríme o spoločných záujmoch, ktoré môžu spájať, a nie rozdeľovať Európsku úniu a Rusko, chcel by som sa opýtať, či vakcínu Sputnik V považujete za prostriedok zbližovania alebo za opačný faktor, ktorý ešte viac rozdelí bloky?

Lavrov (29:03): Čo sa týka vakcíny Sputnik V. Nejde o to, či môže hrať pozitívnu úlohu, ale o vytvorenie rovnocennej spolupráce medzi všetkými výrobcami vakcín. Keď ruský prezident Vladimír Putin oznámil vytvorenie Sputniku V, bola táto správa prijatá dosť negatívne – od skeptických vyhlásení, že „je príliš skoro a nikto nič nevie“, až po „Rusi sa ponáhľajú, aby „získali geopolitickú výhodu(?) “. Po zavedení vakcíny sa však postoje k nej zmenili. Do veľkej miery to uľahčila skutočnosť, že hneď na začiatku, keď ruský prezident Vladimír Putin oznámil tento úspech ruských vedcov, vyslovil sa za čo najširšiu spoluprácu v tejto oblasti s medzinárodnými partnermi.

Včera sme sa počas rozhovoru s americkým ministrom zahraničia E. Blinkenom dotkli témy „Sputnik V“. Zablahoželal nám k výsledkom vakcíny. Dohodli sme sa na podpore kontaktov medzi našimi laboratóriami, vedcami a výrobcami, aby sme zistili, či existuje možnosť spolupráce na tomto poli.
Máme v tejto téme rozsiahle kontakty s našimi európskymi kolegami. Niekoľko krajín má záujem o nákup a výrobu vakcín na svojom území. Nemecká kancelárka Angela

Merkelová sa nie tak dávno v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimírom Putinom vyslovila za to, aby sa preverilo, či existujú príležitosti na spoluprácu medzi Ruskom a Nemeckom.

Národné výskumné centrum pre epidemiológiu a mikrobiológiu spoločnosti Gamaleya kontaktovalo výrobcov lieku AstraZeneca v súvislosti s možnosťou výroby kombinovanej verzie vakcíny, ktorej výsledok by absorboval pozitívne aspekty každej z nich. Som presvedčený, že spolupráca v tejto oblasti môže mať nielen pozitívnu úlohu, ale už ju aj robí. Vítame to všetkým možným spôsobom.

Rusko by mohlo zložiť rúška už koncom jari
07 | 02 | 2021 | sefredaktor


Borrell (31:30): Pán minister, chcel by som sa aj ja vyjadriť k tejto veci. Zobral som si slovo kvôli tomu aby som zablahoželal Rusku k úspechu. Je to užitočné pre celé ľudstvo. Znamená to, že máme viac nástrojov v boji s pandémiou. S potešením som sa oboznámil s vedeckou štúdiou, ktorú som prečítal v prestížnom vedeckom časopise Lancet o ruskej vakcíne a jej vysokej efektívnosti. Nádejam sa, že teraz ju bude môcť európske laboratórne centrum certifikovať na použitie v EÚ. Pre nás to bude dobrá správa, pretože ako viete, máme nedostatok vakcín a dodatočnú dodávku len privítame. Ešte raz gratulujem ruským vedcom. (32:31)

Otázka J. Borrellovi (Kommersant, 32:35): Prvá otázka je pánovi Borrellovi. Sergej Viktorovič vám v predvečer vášho príchodu sľúbil odovzdať video materiál so zábermi tvrdých zákrokov na rozptýlenie protestných zhromaždení na území krajín EÚ. Chcela by som sa spýtať, či sa vám podarilo oboznámiť sa s nimi a či ovplyvnili nejako vaše presvedčenie, že EÚ má morálne právo kritizovať ruskú vládu za zásah proti protestujúcim v Rusku. A tiež otázka, aké sú ciele vašej kritiky, veď oficiálne osoby v Rusku veľmi jasne dali na vedomie, že sa nechystajú vás počúvať, dokonca, citujem, ani to nebudú brať do úvahy. (33:18)

Borrell (33:56): Zatiaľ som nemal príležitosť pozrieť toto video, ktoré bolo odovzdané ruskou stranou. Samozrejme extrémne použitie sily sa deje nielen v Rusku. Myslím si, že ak podobné videá zachytávajú, povedzme, extrémne použitie sily políciou v USA, my sme to odsúdili, a keď sa niečo koná v rozpore s princípom zvrchovanosti práva, tak sa s tým musí vysporiadať práve súdny systém a to je práve tá sila, ktorá musí navodiť poriadok a určiť zodpovednosť, politickú zodpovednosť a priviesť k zodpovednosti ľudí, ktorí sa chovali takým spôsobom. (35:00)

Rakúsko od pondelka sprísni hraničné kontroly so všetkými susednými štátmi
07 | 02 | 2021 | sefredaktor


Otázka S. Lavrovovi (Kommersant): Povedali ste, že prichádza revízia postoja EÚ k Rusku, ale pokiaľ chápem, EÚ vychádza z „piatich zásad F. Mogherini“. Má Rusko nejaké princípy, ktoré nás vedú pri budovaní vzťahov s Európskou úniou? Tiež mi nedá neopýtať sa na tieto videá, ktoré boli deň predtým poskytnuté vysokému predstaviteľovi EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku J. Borrellovi a vašej švédskej kolegyni A. Linde. Nepripomína vám tento krok Ruska v tejto situácii starú sovietsku anekdotu: „A vy tiež lynčujete černochov“?

Lavrov: Už som sa viackrát vyjadril k „piatim zásadám F. Mogherini“. Načo je dobrý taký princíp, podľa ktorého sa vzťahy s nami budú normalizovať len v tom prípade, ak Rusko splní Minské dohody? Prezident Ukrajiny V.A. Zelenskij zároveň hovorí, že sa mu nepáčia dohody z Minska, ale bude ich musieť zachovať, pretože tak zostanú zachované sankcie proti Rusku. Táto pasca, do ktorej sa Európska únia uvrhla, je veľmi vypovedajúca. Naše otázky Berlínu a Parížu ako spoluautorov minských dohôd v „normandskom formáte“ o tom, čo si myslia o takýchto vyhláseniach prezidenta Ukrajiny V.A. Zelenského, zostávajú nezodpovedané. Pre každého viac alebo menej príčetného človeka je zrejmé, že ide o absolútne umelý stav.

Preto ja by som navymýšľal žiadne naše kontra princípy, ale navrhol by som spoliehať sa na medzinárodné právo, na normy a zásady Charty OSN, Helsinského záverečného aktu a ďalších dokumentov OBSE prijatých na najvyššej úrovni a zahŕňajúcich rešpektovanie zvrchovanosti a územnej celistvosti, vzájomné nezasahovanie do vnútorných záležitostí a poskytovanie slobodného prístupu k informáciám (čo v súčasnosti nevidíme od našich západných kolegov). A oveľa viac vrátane rovnoprávneho dialógu, vzájomného rešpektu a hľadania rovnováhy záujmov.

Tieto veci sú jadrom každého dialógu zameraného na výsledky, a nie na získanie akýchkoľvek geopolitických výhod. Samozrejme, je potrebná vzájomnosť. Spomenuli ste si na sovietske príslovie „A vy tiež lynčujete černochov“. O toto tu nejde. Je to len vtipné rozpitvanie princípu reciprocity.

Ak sme tak znepokojení ľudskými právami a zaobchádzaním s demonštrantmi, je potrebné pozrieť sa na obrázky, ktoré sme odovzdali našim švédskym kolegom a v predvečer dnešnej návštevy boli tiež zaslané do Bruselu. Pozrite si ich. Vidno tam, ako v Spojených štátoch prechádza policajný džíp kolesami demonštrantov ležiacich na zemi a mnoho iného. Celý svet obišiel snímka, keď bola mladá žena v Holandsku „pribitá“ na stenu prúdom vody z dela, po ktorom odtiaľ odišla celá od krvi.

Maďarsko povolilo ruskú vakcínu Sputnik V
07 | 02 | 2021 | sefredaktor


U nás nebolo nič podobného. V Rusku boli počas nedávnych demonštrácií opakovane napadnutí policajti, ktorí nepoužili žiadne špeciálne prostriedky vrátane slzného plynu. Slzný plyn použili demonštranti proti polícii. Včera som hovoril s americkým ministrom zahraničných vecí E. Blinkenom. Dotkol sa situácie okolo A. Navaľného a demonštrantov. Spýtal som sa, či existujú nejaké informácie, ktoré by umožnili pochopiť, kde sú nachádzajú tí, ktorí boli zadržaní počas udalostí na Kapitole. Podľa niektorých správ je ich asi 400. Niekoľko desiatok z nich je obvinených z útoku na políciu. Podľa amerických zákonov to môže viesť k väzeniu od 1 do 20 rokov. Existuje veľa faktov o útokoch na políciu v Rusku počas nedávnych demonštrácií, všetky sú zdokumentované a príslušné práce prebiehajú.

Aj v Európe nájdeme početné prípady, kedy sú súdy podozrivé z vykonávania spolitizovaných rozhodnutí. Rád by som upriamil pozornosť na niečo, čo nikdy nebolo spomenuté v našich verejných vyhláseniach. Na príbeh troch väzňov v Španielsku odsúdených na 10 a viac rokov za organizovanie referend v Katalánsku, v ktorých sme dokonca my boli obvinení z provokácie bez jediného dôkazu.

Spomínam to v súvislosti s tým, že náš súd bol obvinený zo spolitizovaného rozhodnutia. Nemecké a belgické súdne orgány vyzvali španielske vedenie aby zrušilo tresty týmto trom Kataláncom, aby zrušili politicky motivované rozsudky. Španielske orgány odpovedali: „Viete, máme náš súdny systém. Nemajte ani najmenšie pochybnosti o rozhodnutiach, ktoré na našich súdoch prijímame podľa našich zákonov“. To je presne to, čo my požadujeme od Západu z hľadiska reciprocity.

Keď už hovoríme o transparentnosti našich vzťahov, sme jednoducho zablokovaní témou, ktorú sa Západ z nejakého dôvodu snaží zatlačiť do pozadia a sústreďuje všetku svoju pozornosť na protesty a demonštrácie v Ruskej federácii. Mám na mysli tému zisťovania pravdy o tom, čo sa stalo A. Navaľnému, kedy a kde sa to stalo. Hovoril som o tom mnohokrát. Ani ruskí ani nemeckí civilní lekári nenašli to, čo údajne bolo aplikované do jeho tela. Objavili ju až nemeckí vojenskí lekári. Vypovedá to veľa. Ani Nemecko, ani Francúzsko, ani Švédsko, ani technický sekretariát OPCW, ktorý sa už stal krotkým a poslušným, pritakávačom, neodpovedajú na naše početné výzvy na získanie výsledkov týchto analýz. Proste nedajú. Jediné, čo nám hovoria, je: „Vy všetko viete sami.“ Je to, mierne povedané, neslušné.

Takáto arogancia zo strany kultúrnej Európy sa mi zdá absolútne neprijateľná a kategoricky neprípustná. Ak sa však partneri domnievajú, že si nezaslúžime informácie potvrdzujúce ich obvinenia proti ruskému vedeniu, nech to ostane na ich svedomí. My sme za čestnosť a transparentnosť. Nebudeme vypočítavať všetky tieto zásady. Aritmetický prístup tu nie je potrebný. Myslím, že všetci rozumieme tomu, o čom hovoríme.

Svetové ceny potravín rapídne stúpajú, upozorňuje OSN
Svetové ceny potravín vzrástli už ôsmy mesiac za sebou, a to na čele s obilninami, rastlinnými olejmi a cukrom, uviedla Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) OSN, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 02 | 2021 | Marek Molnár


Otázka J. Borrellovi (Španielska agentúra…, 42:35): Moja otázka pre vysokého predstaviteľa EÚ. Už ste to spomenuli v úvodnej reči, ale chcel by som zopakovať otázku. Aké „správy“ ste odovzdali Sergejovi Lavrovovi týkajúce sa odsúdenia A. Navaľného, ​​ako aj pokojných demonštrantov? A druhá otázka týkajúca sa sankcií. Myslíte si, že je možné, že v blízkej budúcnosti EÚ prijme sankcie proti ôsmim oligarchom uvedeným na zozname A. Navaľného?

Borrell (43:37): Môžem len zopakovať to, čo som povedal vo svojom úvodnom vystúpení. Áno, hovorili sme o prípade Navaľný, ako aj o zadržaní demonštrantov a vyjadril som pánovi Lavrovovi svoje hlboké znepokojenie a znovu som vyzval k oslobodeniu pána Navaľného a k nestrannému vyšetreniu jeho otrávenia. Je to naša prosba. Myslím si, že plné a transparentné vyšetrenie môže vliať svetlo do pokusu o otrávenie Navaľného. Úprimne povedané, môžeme to opakovať hocikoľko, otázka ostáva.

Čo sa týka sankcií, momentálne žiadny člen EÚ nepredložil svoje návrhy, ale ich posudzovanie bude pokračovať na výbore ministrov zahraničných vecí a tiež na zasadaní v marci, kde, ako už bolo povedané, budeme spoločne vážne posudzovať otázku vzťahov EÚ a Ruska. Moja návšteva v Moskve je súčasťou prípravy na toto posudzovanie, pretože je veľmi dôležite zorientovať sa, čo plánujeme robiť s týmito vzťahmi. Dnes sme s pánom ministrom načrtli, v čom môžeme spolupracovať bez ohľadu na naše rozporné stanoviská ako na medzinárodnom poli, tak aj v bilaterálnych oblastiach. Myslím si, že je dôležité poznamenať, že sme pripravení na spoluprácu bez ohľadu na naše rozpory, ktoré je dôležité tiež posúdiť.

Lavrov, (dodáva po J. Borrellim): Už som sa týmto problémom zaoberal. Nebudem veľmi komentovať A. Navaľného, ​​demonštrácie, protesty a čo je najdôležitejšie, dvojaký meter v spôsobe, akým sú tieto veci mediálne pokryté. Západné médiá spravidla vo svojich správach z Ruska prezentujú, ako reaguje polícia, bez toho, aby ukazovali, na čo reaguje. Počas udalostí na Západe informujú o zverstvách demonštrantov.

Sme za to, aby sme sa v tejto oblasti vyhli dvojitým štandardom. Zdá sa, že nás začínajú počúvať. Solidarita, kolektívna pozícia EÚ však hovorí v prospech skutočnosti, že nám nebudú predložené žiadne fakty. Chápeme, že toto je pozícia Berlína. Rozhodli sa tak hneď od začiatku a všetkým to oznámili. Za Nemeckom nasledovali Francúzsko a Švédsko. Vzhľadom na zásadu solidarity v EÚ ma táto pozícia neprekvapuje. Som si istý, že absurdita tohto prístupu je dobre chápaná väčšinou politikov v Európe. To sú zjavné veci, ak rešpektujete medzinárodné právo. Rímske právo, ktoré sa v mnohých ohľadoch v súčasnosti zachováva v Európe a uplatňuje sa v praxi, hovorí, že „dôkazné bremeno obvinenia spočíva na obviňujúcom“. Presne o to žiadame.

Rozzúrení Briti protestujú proti plánu zakázať alkohol v krčmách
Najnovšie správy naznačujú, že britská vláda uvažuje o zákaze predaja alkoholu v krčmách, ktoré by sa mali čoskoro začať otvárať, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 02 | 2021 | Marek Molnár


O sankciách. Považujeme to za vnútornú záležitosť Európskej únie. Sme zvyknutí, že Brusel sa čoraz viac uchyľuje k jednostranným obmedzeniam, ktoré nemajú legitímny základ. Náš život staviame na predpoklade, že EÚ je prinajmenšom v tejto fáze nespoľahlivým partnerom. Dúfam, že nadchádzajúce strategické rokovania napriek tomu upriamia pozornosť na základné záujmy Európskej únie v jej bezprostrednom susedstve a dnešné rokovania pomôžu nastúpiť konštruktívnejšiu cestu. My sme na to pripravení.

Na záver sa obraciam na vás, novinárov. Hovoríme o probléme, slepej uličke okolo výsledkov analýz vykonaných v Nemecku, Francúzsku a Švédsku. Udivuje ma, že novinári, ktorí spravidla skúmajú oveľa menej významné udalosti a sú ich stabilnou súčasťou svojimi článkami a otázkami relevantným politikom, prejavujú tentoraz obrovskú pasivitu. Nerozumiem dôvodom. Dúfam, že charakteristické črty novinárov – zvedavosť a túžba dostať sa k podstate faktov – nakoniec prevládnu.

Možno urobíte novinársku investigatívu (nie vyšetrovanie) – existuje vo svete ešte iný prípad toho, keď politik alebo osoba, ktorá sa hlási k tejto úlohe, vyžaduje, aby zahraničné štáty prijali sankcie proti svojej domovskej krajine? Ak sa to niektorému novinárovi podarí, dostaneme veľmi zaujímavú recenziu, ktorá neujde pozornosti nikomu. (pozn. prekl. – toto je reakcia na Navaľného zoznam, v ktorom žiada uvalenie sankcií voči vlastným krajanom, oligarchom, ale aj žurnalistom/moderátorom).

Ako sa teraz hovorí v médiách, dobrá správa nie je na predaj – každý potrebuje škandály. Ale dnes máme skutočne pozitívne veci v spomínaných oblastiach: zdravotníctvo, veda, vzdelávanie, zmena podnebia. To sú základné záujmy veľkých susedných hráčov na euroázijskom kontinente. Som presvedčený, že sa pokúsime tieto záujmy pretaviť do konkrétnych dohôd, ktoré pomôžu všetkým účastníkom pohodlne regulovať globálne problémy.

Ešte raz sa chcem poďakovať J. Borrellovi a jeho tímu.

Provládny Denník N primitívne zaútočil na Matovičovu sestru. Ona avizuje žalobu
Denník N vlastnený oligarchami chcel zabiť dve muchy jednou ranou. Režimu aj majiteľom úslužný redaktor Vladimír Šnídl napísal článok, ktorým sa usiluje diskreditovať tak Zuzanu Belicovú, ako aj alternatívne médiá. Belicová sa pozornosti neteší a... Čítať ďalej
06 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová