Neuveriteľné: Letuška po výbuchu lietadla ako jediná prežila pád z 10 km výšky
06 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Na doslova neuveriteľný príbeh si v týchto dňoch spomínanú v dvoch malých českých obciach. Pred takmer polstoročím im po výbuchu lietadla padali na dvory mŕtve ľudské telá.


Niektorým obyvateľom českých obcí Česká a Srbská Kamenice pri spomienke na 26. január 1972 možno ešte aj dnes naskakuje po tele husia koža. Desivé chvíle sa odohrávali po tom, ako im po teroristickom útoku na lietadlo z bývalej Juhoslávie padali na dvory mŕtve ľudské telá, informuje o hroznej udalosti portál 1.pluska.sk.
Ako jediná z 27 ľudí v lietadle prežila výbuch po teroristickom útoku v 10 km výške

Vesna Vulovičová ako jediná prežila nielen teroristický útok na lietadlo, ale aj pád z výšky 10 km. Zdroj: facebook.com


V onen osudný 26. január vybuchla v lietadle bývalej Juhoslávie bomba práve v čase, keď letelo ponad obce Česká a Srbská Kamenice. Nálož explodovala 10 km nad zemou. Z takej výšky vzápätí začali padať ľuďom na záhrady v oboch dedinách zohavené mŕtvoly 27 cestujúcich. Akoby zázrakom jedno z padajúcich tiel bolo stále nažive... Obrovskú tragédiu prežila vtedy len 22-ročná srbská letuška Vesna Vulovičová, ktorá bola súčasťou posádky medzinárodného letu JAT 367 na trase Štokholm – Kodaň – Záhreb. Krásnu Vesnu, bývalú tanečnicu a modelku, našiel podľa pamätí denníka Blesk lesník Bruno Henke, ktorý spolu s hasičmi pátral po obetiach nešťastia. „Videl som, že bola málo oblečená, tak som ju prikryl,“ zaspomínal si na desivú minulosť Henke.



Podľa neho na nej ležal mŕtvy člen posádky a servírovací vozík ju tlačil ku stromu. Počul ju údajne len vďaka stonaniu, pretože spod trosiek jej trčali len nohy. Henke počas II. svetovej vojny slúžil v armáde ako lekár, a tak využil pri jej záchrane svoje znalosti aby ju stabilizoval. O 40 minút neskôr prišla pomoc.

Vesna prežila nielen výbuch trhaviny v prednej časti lietadla, ku ktorej sa neskôr prihlásili chorvátski separatisti, ale aj pád z výšky 10-tisíc metrov. K zemi sa rútila celé tri minúty.

Doktor Lipták: Tragédia v Hejciach nemá obdobu. Poznáme zodpovedných za smrť 42 ľudí
Známy lekár Peter Lipták si preštudoval odtajnené dokumenty o leteckej havárii pri obci Hejce. Tvrdí, že z nich jasne vyplýva, kto nesie za tragédiu zodpovednosť, píše v statuse na sociálnej sieti. Čítať ďalej
27 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Vesna si pred nástupom všimla podozrivého muža, ktorý do lietadla priniesol kufrík

Medailu za zápis do Guinessovej knihy Vesne odovzdal beatlesák Paul McCartney. Zdroj: pinterest.com


Mladé doráňané dievča previezli najprv do Českej Kamenice a neskôr do Prahy, kde musela absolvovať operáciu chrbtice aj mozgu. Jej rekonvalescenciu sledoval so zatajeným dychom celý národ. Celý incident bol ostro sledovaný verejnosťou aj preto, lebo sa šuškalo, že stroj omylom zostrelila československá protivzdušná obrana. Vyšetrovanie ŠtB ale údajne ukázalo, že išlo o výbuch bomby západonemeckej výroby. Samotná Vesna vypovedala, že si všimla pred nástupom do lietadla podozrivého, asi 35-ročného muža, ktorý v Štokholme priniesol do lietadla kufrík a počas medzipristátia v Kodani sa oddelil od zvyšných cestujúcich.

Kto však skutočne za nehodou stál, dodnes nevedno. Vesna v roku 1985 získala zápis v Guinessovej knihy rekordov ako človek, ktorý prežil pád bez padáku z najväčšej výšky. Medailu jej pritom neodovzdal nikto iný než beatlesák Paul McCartney. Vesna zomrela v roku 2016 ako 66-ročná. Jej bezvládne telo našli podľa Blesku ležať vo vani jej belehradského bytu.

Tragédia: Pilot si pomýlil cestu s pristávacou dráhou, zahynulo 25 ľudí!
Letecké nešťastie sa stalo v piatok večer na východe Ukrajiny. V troskách lietadla prežili traja ľudia, píše portál blesk.cz Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.