Ivermectin môže lacno a rýchlo liečiť COVID-19. Vláda SR však koná neskoro, pomaly a nedostatočne
06 | 02 | 2021 I Aneta Leitmanová
Liek Ivermectin môže zmierňovať alebo úplne liečiť ochorenie COVID-19. Slovenská vláda a ministerstvo zdravotníctva však začali s obstarávaním lieku príliš neskoro a v nedostatočných množstvách. Vyplýva to z uniknutej komunikácie ministerstva, ktorú má HD k dispozícii.

Vo svete liečia COVID-19 lacným liekom Ivermectin prinajmenšom od polovice minulého roka. Ide síce o liek určený na boj proti parazitom, no podľa dostupných informácií jeho aplikácia pomáha brániť rozmnožovaniu sa vírusu SARS-CoV-2 (spôsobujúceho COVID-19) v ľudských bunkách

Z uniknutej komunikácie ministerstva zdravotníctva vyplýva, že Slovensko sa rozhýbalo len prednedávnom. Ministerstvo vydalo povolenie na terapeutické použitie Ivermectinu až 26. januára a je viazané na lekársky predpis.

"Dňa 4. 2. 2021 bol dovezený na Slovensko Ivermectin tablets IV-Bect tbl. 100 x 6 mg a zabezpečený rozvoz na časť nemocničných lekární na základe objednávok. Zvyšné balenia budú na nemocnice distribuované 5. 2. 2021. Keďže sa jedná o nemocničné balenie, podľa dávkovania bude postačovať na liečbu 6 až 10 pacientov. K dispozícií bude v prvej fáze počet balení, ktoré bude postačovať na liečbu do 2000 pacientov," napísala v emaile Bronislava Šalková z Odboru farmácie Sekcie farmácie a liekovej politiky Mnisterstva zdravotníctva SR.


Podľa štatistík pribúda denne okolo 2000 nových pozitívnych na COVID-19. Z toho vyplýva, že vláda bola doteraz schopná zabezpečiť dávky Ivermectinu na liečenie maximálne denného prírastku prípadov.

Lekár Török: Ivermectin na sebe úspešne vyskúšali aj slovenskí lekári s ochorením Covid-19
05 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


Z uniknutej komunikácie vyplýva aj to, že vláda nielen zareagovala na potrebu dovozu lieku príliš neskoro, ale jeho aplikáciu obmedzuje výlučne na nemocnice. Vzhľadom na to, že na Slovensko sa dovážajú iba nemocničné balenia, obvodní lekári nemôžu pacientom Ivermectin predpisovať, čo má za následok ďalšie preťažovanie nemocničných zariadení.

To však nie je všetko. Z uniknutej komunikácie ďalej vyplýva, že vláda a štátne orgány aktívne bránia, aby si ľudia liek zadovažovali sami. V prípade dovozu liekov na územie Slovenska colné orgány kontaktujú Štátny ústav pre kontrolu liečiv so žiadosťou o vydanie stanoviska.

"V posledných týždňoch Štátny ústav riešil neobvykle vysoké množstvo zásielok, ktoré obsahovali lieky s účinnou látkou Ivermectin a boli dovážané fyzickými osobami pre vlastnú potrebu. Pri takýchto liekoch, ktoré sú neznámeho pôvodu, Štátny ústav nemôže zaručiť kvalitu, účinnosť a bezpečnosť. Tieto zásielky sú následne zadržané a lieky sa k dovozcovi – fyzickej osobe nedostanú." píše Šalková.

Mesík: "Ivermectin musí byť dostupný v každej lekárni za tri eurá, všetko nad je zlodejstvo!"
Podľa analytika Juraja Mesíka nestačí, ak je Ivermectin schválený pre nemocnice, musí byť dostupný pre každého pacienta a v každej lekárni na Slovensku. Čítať ďalej
30 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


Vo svete sa Ivermectin používa vo veľkom rozsahu a Svetová zdravotnícka organizácia, svetové univerzity a výskumné strediská sa dokonca zaoberajú klinickými štúdiami aplikácie lieku proti COVID-19, ktoré boli uskutočnené v Bangladéši, Egypte, Iráne, Indii, Iraku, Libanone, Pakistane, Turecku, Nigérii, Argentíne, Mexiku a Španielsku.

O schopnosti Ivermectinu spomaľovať či dokonca úplne zabrániť rozmnožovaniu vírusu SARS-CoV-2 sa píše aj v americkej odbornej literatúre prinajmenšom od júna 2020. Medzi mnohými zástancami lieku na Slovensku je aj lekár a analytik Juraj Mesík, ktorý navyše poukazuje na to, že u nás sa namiesto lacného Ivermectinu používa drahý a nefunkčný Remedesivir.

Na COVID-19 Remdesivir alebo Ivermectin? Mudr. Piják a Mesík v tom majú jasno
Odborník na chronické vírusové hepatitídy, či autoimunitné choroby pečene, MUDr. Michal Piják koncom minulého týždňa na Facebooku podporil vedca Juraja Mesíka, ktorý dlhodobo kritizuje rezort zdravotníctva za pomalé aktualizácie štandardov liečby... Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Gabriel Matta