Psy vedia odhaliť Covid s úspešnosťou 94 percent
04 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Nemeckí vedci vycvičili psy, aby vyňuchali „korónový zápach“ v ľudských slinách s presnosťou na 94 percent, a to aj u tých ľudí, ktorí sú bez príznakov, informuje portál Breitbart.


Veterinári na Univerzite veterinárskeho lekárstva v Hannoveri vyškolili Filou, trojročného belgického malinoisa a ročného Joe Cockera anglického kokršpaniela, aby zistili prítomnosť čínskeho vírusu.

Štátna veterinárna lekárka Esther Schalkeová zo školy ozbrojených síl pre služobných psov povedala, že zvieratá necítia sám vírus, ale vysvetlila : "Vírus napáda bunky, ktorým sa mení metabolizmus a sú tu ďalšie neobvyklé zmeny na molekulárnej úrovni. Pes to cíti.“

Filou a Joe Cocker sú dva z ôsmich psov, ktorí boli preškolení na detekciu vírusu po tom, čo predtým vyhľadávali míny alebo mŕtve telá.

Kým nezačneme chrániť všetkých, hra na ľudské práva je falošná" - pripomína Eduard Chmelár
"Hoci oficiálne dôvody zatknutia Alexeja Navaľného a Juliana Assangea sú takmer totožné (obaja sa dostali do väzenia za nedodržanie podmienok kaucie vo vykonštruovanom prípade), naša cukrová panenka z Prezidentského paláca dostala noty iba na to,... Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | Ivan Brožík


Profesor Dr. Holger Volk, prednosta kliniky, uviedol , že tieto psy ponúkajú rýchlejší a menej invazívny spôsob kontroly, či je niekto infikovaný, aj keď je bez príznakov. "Takže psy môžu skutočne vyňuchať ľudí s infekciami a bez príznakov. Asymptomatických aj symptomatických pacientov s COVID," spresnil profesor Volk.

Psy sa už používajú na letiskách v Santiagu, Čile , Dubaji, v Spojených arabských emirátoch a Helsinkách vo Fínsku. Pokusy prebiehajú aj v Taliansku, Belgicku, Francúzsku a Austrálii .

Britská charitatívna organizácia Medical Detection Dogs so sídlom v anglickom Milton Keynes začala s testami vlani v marci v spolupráci s London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM). Psy už boli trénované, aby vyňuchali ďalšie choroby a stavy, ako je malária, nízka hladina cukru v krvi a Parkinsonova choroba.

V Bratislave sa potvrdila silná prítomnosť britskej mutácie koronavírusu
V Bratislave sa potvrdila silná prítomnosť britskej mutácie nového koronavírusu. Upozorňuje na to hlavné mesto, ktoré po víkendovom testovaní ľudí na ochorenie COVID-19 dalo preveriť všetky pozitívne vzorky z odberných miest zriadených magistrátom.... Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | tasr