Malé porovnanie americkej a ruskej vakcíny proti Covid-19
04 | 02 | 2021 I Ivan Mihale

V čase keď na európskom trhu dominujú vakcíny Pfizer a BioNTech, stále častejšie sa začína skloňovať práve ruská vakcína Sputnik V. V tomto článku predstavíme jednoduché porovnanie týchto dvoch vakcín, ich cenu, dávkovanie, skladovanie, účinnosť a iné. Porovnanie urobil portál m.uspesna-lecba.cz.


Cena

Cena vakcíny Pfizer je približne 15€ za dve dávky. Ruská vakcína by mala byť po schválení v cene 8,50€ za dve očkovacie dávky. K cene americkej vakcíny je potrebne pripočítať vyššie prepravné náklady vzhľadom na náročný spôsob uskladnenia.

Účinnosť

Účinnosť pri oboch druhoch podľa dostupných štúdii pri Pfizer 95% a pri vakcíne Sputnik V 91,6% za predpokladu podania oboch dávok. To znamená, že zo 100 očkovaných ľudí vystavených ochoreniu Covid-19 môže vážne ochorieť  cca menej ako 10 ľudí.

Skladovanie

Americký Pfizer je veľmi náročný na skladovanie. Je potrebné ho uchovávať v ultrachladnom prostredí -70° C. Pred samotným očkovaním sa môže skladovať v chladničke max. 5dní. Naopak ruskú vakcínu je možné skladovať pri teplotách 0 až +8° C na čo postačuje aj bežná chladnička.

Dávkovanie

Obe vakcíny sú dvojdávkové. Druhou dávkou je možné očkovať po 21 dňoch.

Ako fungujú tieto vakcíny?

Ruská vakcína obsahuje ako nosič ľudský adenovirus, z jeho DNA sú odstránené chorobné gény a sú nahradené DNA sekvenciou, ktorá kóduje tvorbu tzv. S - proteinu koronavírusu. Takto upravené adenoviry sú očkovaním vpichnuté do tela a následne prenikajú do buniek. V bunkách sa z nich uvoľňuje príslušná mRNA, ktorá slúži ako matrica proe výrobu koronavírusového antigénu = proteínu S v bunkách, ktoré sa nachádzajú v cytoplazme a sú to také továrničky na výrobu bielkovín.

Americká vakcína obsahuje priamo mRNA, kódovu tvorbu S-proteinu, chránenú v špeciálnej lipidovej (tukovej) umelo vytvorenej nanočastici ktorá slúži ako nosič. Táto mRNA sa po preniknutí  dostáva priamo do ribozómov ľudskej bunky, kde slúži ako matrica pre výrobu S -proteínu koronavírusu.Teda hlavný rozdiel medzi americkou a ruskou vakcínou je, že ruská používa ako nosič na vnesenie mRNA do bunky upravený ľudský adenovírus. Americká svojou špičkovou high- tech nanotechnologickou umelou tukovou časticou. Inak je ich fungovanie veľmi podobné.

Ak by sme na Slovensku dostupné oba druhy vakcín je určite na mieste zásadná otázka. Je pre nás prijateľnejšie prírodný alebo umelo vytvorený a dlhodobo nepreskúmaný nosič účinnej látky v boji proti Covid-19?

 

Sputnik V lepší ako AstraZeneca
Vakcína Sputnik V bola ruskou vládou s veľkou slávou schválená 11. augusta. Prezident Vladimir Putin osobne informoval národnú televíziu a uviedol, že jedna z jeho dcér už bola očkovaná. No takéto rýchle schválenie vyvolalo skepsu v otázke jej... Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Diana Zaťková