Biden sa rozhodol ponechať vesmírne sily USA ako samostatnú zložku
04 | 02 | 2021 I tasr

Americký prezident Joe Biden prehodnocuje všetky politiky svojho republikánskeho predchodcu Donalda Trumpa a uvažuje aj nad možnosťou, že niektoré zruší, ale nie je to prípad vesmírnych síl USA. Tie majú Bidenovu podporu, uviedla v stredu hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.


"Majú plnú podporu Bidenovej administratívy," povedala podľa tlačovej agentúry Reuters Psakiová novinárom o vesmírnych silách USA.

Vesmírne sily Spojených štátov založil Trump. Vznikli v decembri 2019 ako nová, samostatná, šiesta zložka ozbrojených síl USA. Trump sa vyjadroval o ich potrebe s vášňou, tvrdil, že budú chrániť americké záujmy na obežnej dráhe Zeme. V Oválnej pracovni Bieleho domu slávnostne predstavil aj ich novú zástavu.

Ich vznik bol jednou z priorít prezidenta Trumpa vo vojenskej oblasti a tiež snahou Pentagónu o potvrdenie dominancie USA vo vesmíre.

Keďže boli vyčlenené zo vzdušných síl, objavili sa špekulácie, že Biden ich tam možno bude chcieť vrátiť a odmietne tak Trumpovu pýchu.

Biden sa však rozhodol ponechať túto zložku ozbrojených síl USA, ktorá je označovaná ako jediné nezávislé vesmírne sily na svete.

"Neprehodnocujeme rozhodnutie založiť vesmírne sily," zdôraznila Psakiová.

 

Ukrajina mieri do vesmíru. Aj keď nemá ani na zaplatenie dlhov
Napriek zúfalej finančnej situácii a potrebe západnej pomoci vicepremiér Ukrajiny tvrdí, že krajina musí vypustiť vlastnú kozmickú loď. "Ukrajinci by sa mali pevne zamerať na cestu za hviezdami," cituje ukrajinského ministra pre strategický... Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Diana Zaťková