Podmanický o zatvorených školách: Toto je genocída celej generácie
02 | 02 | 2021 I Timotej Dudka
Poslanec Smeru a starosta obce Stará Bystrica Ján Podmanický sa vo svojom príspevku na Facebooku veľmi kriticky vyjadruje na tému uzavretých škôl.

Do školy žiaci nechodia takmer rok, pripomína Podmanický a vyzýva ministra školstva Branislava Gröhlinga, aby začal konať

"Pán minister školstva, veľmi vás prosím, buchnite už po stole a robte niečo! Nestačia slová, nestačí kupovať knihy do školských knižníc, keď do nich nikto nechodí. Zastavte túto genocídu mladých ľudí a našich detí! Hľadajte riešenia, aj keď budú deti chodiť do škôl v malých skupinkách! Aj keď im vyučovanie rozložíte na smeny! Len už niečo robte, aby sa znova zaviedol systém a poriadok," žiada Podmanický.



"Podľa mňa ide o jeden z najhorších javov, ktoré priniesla pandémia. Enormne rastie vandalizmus detí, mladí ľudia ničia verejný majetok, obrovské množstvo detí a tínedžerov sa túla po nociach, robia si nelegálne alkoholové koronapárty, a to sme radi, ak zostávajú len pri alkohole. Deti vyspávajú do poludnia, lebo rodičov majú v práci a online hodiny nie sú schopné zistiť ich neúčasť," pokračuje.

Trvá na tom, že zatvorenie škôl na dlhé mesiace je smrteľnou ranou pre celú jednu generáciu, pre jej duševný, etický a rozumový vývoj.

Poslanec dáva do pozornosti históriu školstva a žiakov, ktorí mali vždy nejaké povinnosti. "Pred rokom 1777, kedy Mária Terézia dekrétom Ratio educationis zaviedla povinnú školskú dochádzku pre deti od 6 do 12 rokov, mali deti každodenné povinnosti v rámci rodinných prác, pomoci v domácnosti, pomoci na poli a podobne. Po tomto roku sa časť ich povinností nahradila účasťou na školskom vyučovaní, najmä v zimných mesiacoch. Niekoľko storočí v podstate bez prerušenia deti mali voľný čas zaplnený prácou a školou. Aj cez svetové vojny bolo vyučovanie prerušené len na nevyhnutne krátky čas," poukazuje na históriu Podmanický.

Exministri školstva vyzývajú Gröhlinga, aby začal systematicky otvárať školy
01 | 02 | 2021 | Timotej Dudka