Jozefa Brhela polícia po výsluchu zadržala
02 | 02 | 2021 I sefredaktor
Výsluch podnikateľa Jozefa Brhela, ktorý od rána vypovedá v bratislavskom sídle NAKA, sa skončil a polícia ho zadržala. Ostatní spoluobvinení z vypočúvania odišli, informuje portál aktuality.sk.

Jozef Brhel je obvinený z prijímania úplatku a z porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku.  Podnikateľ po príchode na policajné prezídium nechcel komentovať svoje obvinenie. Uviedol, že bude spolupracovať s políciou. „Preto som sa aj vrátil,“ zdôraznil.

Brhelov obhajca Ľudovít Štanglovič poznamenal, že jeho klient sa najprv musí oboznámiť na polícii so znením obvinenia a potom sa prípadne vyjadrí. Advokáti spoluobvinených po 13-tej hodine odišli,  avšak Brhel so svojím advokátom zostali na polícii.

Keď polícia koncom minulého týždňa rozbehla akciu Mýtnik a zadržala exfunkcionárov finančnej správy aj podnikateľov, Jozefa Brhela doma nenašla. Bol v zahraničí a na Slovensko prišiel až v pondelok neskoro večer. Podľa aktuality.sk sa dá očakávať, že scenár sa zopakuje: vyšetrovateľ mu vznesie obvinenie, podnikateľ bude mať právo vypovedať a odpovedať na otázky vyšetrovateľov aj obhajcov. Otázne je, či aj v jeho prípade orgány činné v trestnom konaní budú navrhovať väzbu a či sú na ne dôvody, o čom rozhoduje súd.

V pondelok Špecializovaný trestný súd rozhodol o štvorici obvinených v kauze Mýtnik a odsúhlasil navrhovanú väzbu. Za mrežami tak skončil bývalý šéf finančnej správy František Imrecze, Peter Brhel (brat Jozefa Brhela), bývalý funkcionár na finančnej správe Milan Grega aj Jana Rovčaninová, konateľka IT spoločnosti Allexis.

Obvinenia súvisia s viacerými štátnymi zákazkami, mnohé z nich finančná správa sprocesovala ako utajené zmluvy a verejnosť sa tak k podrobnostiam v minulosti nevedela dostať.

Systém mal podľa polície fungovať takto: podnikateľ v IT biznise Michal Suchoba mal nosiť šéfovi finančnej správy Františkovi Imreczemu konkrétne nápady a softvérové riešenia, aby ich vedenie úradu potom naozaj zahrnulo do plánov a vymyslelo nákup práve vopred dohodnutých služieb. No a víťaznou firmou bola tá, ktorá má blízko k Suchobovi a ďalším aktérom kauzy Mýtnik. Z celého systému mal finančne profitovať aj obvinený Jozef Brhel. Podľa svedka dokonca existoval akýsi plán verejných obstarávaní, kde si bratia Brhelovci mali vyznačiť, ktoré zákazky by mali vyhrať im spriaznené firmy.


Spoločnosti, ktoré potom uspeli na finančnej správe v ostatných zákazkách v hodnote desaťtisícov eur, potom údajne platili niekoľkopercentnú províziu. Tá mala skončiť práve u obvineného Jozefa Brhela. Podnikateľ sa medzičasom vzdal výkonných pozícií v spoločnostiach zo skupiny ZMJ SICAV a už je aj na Slovensku.

„Všetky obvinenia, ktoré sú postavené len na výpovediach osôb obvinených z iných trestných činnostiach, odmieta a svoju nevinu je rozhodnutý preukázať pred orgánmi činnými v trestnom konaní. Navyše v IT sektore, ktorého sa podľa medializovaných informácií obvinenia majú týkať, už nepôsobí viac ako desať rokov,“ napísala v reakcii skupina ZMJ SICAV.