Radačovský: Bez zástupcu poškodenej strany závery komisie na vyšetrenie Lučanského smrti nemôžu byť objektívne
01 | 02 | 2021 I sefredaktor



Právny zástupca rodiny tragicky zosnulého generála Lučanského ostro kritizuje skutočnosť, že mu politici neumožnili účasť v komisii na  vyšetrenie okolností smrti policajného exprezidenta. "Za situácie aká je a  množstva sporných skutočností bez účasti zástupcu poškodenej strany závery tejto komisie nikdy nemôžu byť objektívne a ani nebudú", napísal Miroslav Radačovský v statuse na FB.





"Nedokonalosť politického myslenia niektorých ľudí je skutočne na zamyslenie. Mojou účasťou by sa totiž nemuselo teoreticky nič neočakávané udiať. Teoreticky by sa mohlo dospieť aj k zhodnému názoru s názormi komisie. Mojou účasťou by len získala punc objektivity," uviedol Radačovský v súvislosti s dnes  očakávanou návštevou komisie vo prešovskej väznicu, kde generál Lučanský za dosiaľ nevyjasnených okolností prišiel o život.





Komisia zriadená ministerstvom spravodlivosti má podľa Radačovského "určité racio. Časť z nej však tvoria ľudia,  ktorí už dávno dospeli k záveru, podporovanému niektorými médiami, ale aj vyhláseniami predovšetkým politikov vládnej garnitúry, že všetko bolo v poriadku, pán generál si poranenia spôsobil sám a sám si siahol na život,"  konštatuje.








Právny zástupca Lučanského rodiny konštatuje, že kvôli „objektivite“ je v tejto komisii aj časť ľudí z opozície, ktorým sa ukáže ako väznica vyzerá zvnútra, pre prípad, že by tam možno v budúcnosti museli stráviť niekoľko mesiacov až rokov, čo im, nakoniec, aj súčasní vládni politici denno-denne sľubujú. Dokonca jeden z členov tejto komisie, zdôrazňuje Radačovský, čaká, či odvolací súd potvrdí alebo nepotvrdí nepodmienečný trest odňatia slobody.




"V tejto komisii chýba už len p. generál Lučanský, aby sa prípadne mohol brániť alebo objektívne k veci vyjadriť. Pán generál Lučanský už však nežije," zdôrazňuje. . Ostali po ňom príbuzní, ktorí sa rozhodli v záujme objektivity ma splnomocniť, aby som ich, a teda v podstate aj p. Lučanského, pri prešetrovaní týchto udalostí zastupoval.






Objektivita komisie, ktorá neumožnila Radačovskému zúčastniť sa aspoň niektorých právnych úkonov je podľa europoslanca "neskutočná. S mojou účasťou je jeden jediný problém. Nie som členom žiadnej politickej strany, som nezávislý europoslanec."


Súčasní politici, tvrdí europoslanec, sa rýchlo učia a preberajú spôsoby poslancov v Európskom parlamente. Pokiaľ niektorí europoslanci majú na danú problematiku iný názor alebo skôr názor objektívny, nedovolí sa im vystúpiť. "Neobjektivita, nespravodlivé posudzovanie vecí, neodbornosť môže síce pretrvávať, ale nemôže byť večná. Jedine trestné konanie vedené vo veci, môže objektívne zistiť, čo sa v skutočnosti dňa 9. a 29. decembra 2020 udialo. uzatvára Miroslav Radačovský.