Exministri školstva vyzývajú Gröhlinga, aby začal systematicky otvárať školy
01 | 02 | 2021 I Timotej Dudka


Šéfa rezortu školstva Branislava Gröhlinga (SaS) vyzvali jeho predchodcovia Martin Fronc a Dušan Čaplovič, aby konal rozhodnejšie pri otváraní škôl. Žiadajú ho, aby politikov, ktorí školstvu nerozumejú a podpisujú sa na smutnej budúcnosti mladej generácii, presvedčil argumentmi, píše portál Pravda.

Výzvu vydali prostredníctvom spoločného vyhlásenia. Zdôraznili, že forma distančného vzdelávania, ktorú sú školy momentálne nútené využívať, nikdy nenahradí klasické kolektívne vzdelávanie. Otváranie škôl sa neustále odkladá a podľa exministrov školstva sa namiesto hľadania spôsobov ako školy otvoriť, hľadajú dôvody, prečo to neurobiť. Zároveň poukazujú na iné štáty EÚ, v ktorých sú školy systematicky otvorené.

Takmer tretina vysokoškolákov chce po ukončení školy odísť z Matovičovho Slovenska
28 | 01 | 2021 | editor01hd





Podľa Fronca a Čaploviča by sa aj u nás mali školy začať systematicky otvárať. „Otváranie škôl by mohlo prebiehať postupne, najprv v predškolských zariadeniach a na prvom stupni základných škôl, potom na druhom stupni, následne na stredných školách, prednostne v maturitných ročníkoch. Sú tu rôzne možnosti delenia tried, kombinácia prezenčného a dištančného vzdelávania,“ zhodujú sa bývalí ministri, ktorí považujú dlhodobú absenciu školy za hazard.

„Nové a nové prijímané opatrenia na Slovensku v oblasti školstva oveľa viac škodia, ako pomáhajú a mladú generáciu vedomostne izolujú. Školstvo nie je možné vnímať len ako ekonomický a zdravotný problém. Je to predovšetkým problém vzdelávania nastupujúcej generácie, ktorú nedomyslené rozhodnutia poškodzujú,“ uzavreli exministri školstva.

„Na maturitu teraz nemáme dosť vedomostí!“ bijú na poplach stredoškoláci
Stredoškoláci sa učia dištančne už od začiatku školského roka, čo veľmi citlivo vnímajú najmä maturanti. Rozhodnutie o zrušení externej časti maturity nepovažujú za šťastné riešenie. Čítať ďalej
23 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.