Spôsobí Covid generáciu nahnevaných a utiahnutých mladých ľudí? (Gaby Hinsliffová)
30 | 01 | 2021 I Diana Zaťková
Komentár Gaby Hinsliffovej (The Guardian)




Počas minulej jari a leta sa rodičia starších detí báli toho, či sa ich tínedžeri nezúčastňujú na rebelských večierkoch. No v temnom januári majú o svoje deti ešte väčší strach. Tínedžeri trávia celý deň pod perinami, už odmietajú absolvovať online hodiny alebo sú na tom psychicky biedne, zamýšľa sa publicistka denníka Guardian Gaby Hinsliffová.


Nedovolené tínedžerské večierky, samozrejme, predstavovali zdravotné riziko. Ale smutné, uzavreté a nahnevané deti, ktoré by radšej ochoreli, ako by mali čeliť ďalšiemu dňu výluky, predstavujú úplne novú lekársku krízu.


Tento týždeň britská komisárka pre deti Anne Longfieldová varovala, že služby duševného zdravia mladých ľudí „nie sú schopné uspokojiť dopyt“ v pandémii. Minulý víkend varovala koalícia odborníkov na zdravie detí, že „starostlivosť o deti sa stala národnou núdzou“. Ale tieto klinické pojmy nedokážu vyjadriť ten pocit, keď ste mali usmievavé temperamentné dieťa a to sa zrazu nebude ani obliekať, ani umývať, nieto ešte sedieť celé hodiny na online vyučovaní.

Rodičia sú čoraz zúfalejší a vystrašenejší. V lete to bolo o žonglovaní -„ Nemôžem dohliadať na malé deti a snažiť sa aj pracovať “. Teraz sa im deti „rozpadajú pred očami". Nemôžu spať, nemôžu jesť, stále sú v pyžame.


Po 6 rokoch má Eva Michaláková nádej opäť vidieť svoje deti, ktoré jej odobrali úrady v Nórsku
Súd v Hodoníne tento týždeň formálne zveril deti Evy Michaláková do jej starostlivosti. Potvrdila to v tlačovej správe senátorka Jitka Chalánková, ktorá matku pred súdom zastupovala ako jej splnomocnenkyňa. Čítať ďalej
30 | 01 | 2021

Sarah má troch synov, z ktorých najstarší študuje v prvom ročníku na univerzite a je frustrovaný z toho, že sa nemôže vrátiť späť. Najmladší, ktorý práve začal študovať na strednej škole, teraz viditeľne odmieta učenie. Najviac ju však trápi prostredný syn v maturitnom ročníku.


Do noci si četuje s priateľmi, je nahnevaný a smutný. "Začína sa hnevať na celý svet. Už mu nič nedáva zmysel. Chýbajú mu jeho učitelia a priatelia," vysvetľuje matka a dodáva: "V podstate prvýkrát, čo som počula slovo Covid, mám teraz obavy o duševné zdravie svojich detí."


Pre rodičov detí so špeciálnymi potrebami sa život ešte viac zhoršil. Jane, ktorej 17-ročná a 13-ročná dcéra sú autistky, sa obáva, že sa roky usilovného pokroku teraz premárnia.


Gates dúfa, že testovať sa bude až 20% populácie planéty každý týždeň
Bill Gates je veľmi prekvapený „bláznivými“ konšpiračnými teóriami, ktoré o ňom kolujú uprostred pandémie. Dúfa, že svet bude raz schopný testovať týždenne 20% globálnej populácie planéty. Čítať ďalej
30 | 01 | 2021 | Gabriel Matta

Poskytovanie vzdelávania sa našťastie od poslednej výluky zlepšilo míľovými krokmi, pričom mnohé štátne aj súkromné ​​školy teraz poskytujú celý rozvrh hodín živého vyučovania, prinajmenšom pre tých, ktorí majú to šťastie, že majú notebooky. Po druhej odstávke školy však narastajú obavy z emocionálneho dopadu mesiacov v izolácii spolu s novými otázkami o účinku online výučby.


V najhoršom prípade sa riaditelia škôl obávajú, že starší tínedžeri nadobro vypadnú. V najlepšom prípade je to celá školská drina bez zábavy. Prieskum agentúry Mumsnet medzi rodičmi detí, ktoré sa vzdelávajú doma, zistil, že tri štvrtiny si mysleli, že ich deti sú teraz viac demotivované.


Osemročná, kedysi veselá dcéra Jill „každé ráno pristupuje k notebooku s trémou“. Začala sa obávať online práce; učiteľka nie je vždy nablízku, aby pomohla, takže jej dcéra vzlyká nad vecami, na ktoré nevie prísť. Pätnásťročná dcéra Lucy, ktorá mala toto leto sedieť na maturite, je čoraz viac znepokojená z toho, že nevie, kedy a ako sa bude hodnotiť jej práca.


Vakcíny na COVID neschvaľujú žiadni nezávislí odborníci. Je to biznis farmafiriem
Dr. Anthony Fauci, hlavný infektológ v USA, utvrdzoval americkú verejnosť o bezpečnosti vakcín tým, že komisie dohliadajúce nad klinickými testami sú nezávislé od farmaceutických koncernov, od neho i od prezidenta. Opak je však... Čítať ďalej
30 | 01 | 2021 | Gabriel Matta





Pre starších dospievajúcich, ktorí sú biologicky nútení túžiť po samostatnosti, je spojenie s rodičmi osobitným druhom mučenia. Pochovávajú sa teda v hrách alebo na Tiktoku, kde sú ich priatelia. To však iba zrýchľuje špirálu smerom nadol.


Prieskum duševného zdravia detí a mladých ľudí, ktorý v minulom roku uskutočnila agentúra NHS Digital, zistil, že výskyt „pravdepodobných problémov s duševným zdravím“ v Británii u päť- až 16-ročných stúpol z 11% v roku 2017 na 16% v júli 2020. Štvrtina detí a mladých ľudí trpí poruchami spánku a každé desiate dieťa sa cíti osamelo.


Predovšetkým sa však musíme pripraviť na následky tejto pandémie a rozšíriť služby duševného zdravia dostatočne rýchlo na to, aby sme zvládli všetko, čo sa vynorí spoza zatvorených dverí detských izieb. Ale koľko mladých ľudí s neporušeným psychickým zdravím tam nájdeme?


Meškať budú aj dodávky vakcín od spoločnosti Moderna
Americká farmaceutická spoločnosť Moderna v piatok oznámila, že dôjde ku krátkodobému omeškaniu dodávok jej vakcín mimo územia USA. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa nej sa tým ešte znásobia ťažkosti európskych a ďalších krajín, ktoré sa... Čítať ďalej
30 | 01 | 2021 | tasr