Zakladateľ Microsoftu Gates varuje pred ďalšou pandémiou
29 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Zakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates varuje pred ďalšou pandémiou, ktorá podľa neho určite príde. Dovtedy sa musí veľa zmeniť. Konšpiračné teórie sú veľkým, „šialeným“ problémom, píše nemecký portál t-online.de.


Bill Gates varoval pred nacionalizmom v očkovaní a ľahkovážnym prístupom k pandémii. V rozhovore pre „Süddeutsche Zeitung“ povedal, že pandémie sú súčasťou nového normálu rovnako ako zemetrasenia, tornáda či klimatické zmeny.


Normalizácia v nedohľadne


Gates nabáda k dôkladnejšej príprave na rozsiahle zmeny, napríklad lepšou diagnostikou. „Musíme sa z minulosti ponaučiť. Nie sme pripravení na ďalšiu pandémiu.“ Tá budúca môže byť desaťnásobne horšia.


Ľudia definitívne strácajú trpezlivosť, skonštatoval Gates pre „Süddeutschen Zeitung". „V lepšom prípade budeme potrebovať rok, aby sa život dostal do svojich koľají.“ Gates vyzýva k jasnej komunikácii o nebezpečenstvách pandémie. „Je hrozné, že stále ešte musíme ľudí prosiť, aby priniesli takéto obete.“


„Skutočne strašné teórie“


Gates sa v stredu v rozhovore pre tlačovú agentúru Reuters vyjadril ku konšpiračným teóriám. „Skutočne ľudia veria takýmto veciam?“ – pýta sa v súvislosti so špekuláciami popieračov koronavírusu, ktorí tvrdia, že ľudia sa pri očkovaní čipujú.  Označil ich za šialené. Súčasne vyzval ľudí k väčšiemu vzdelávaniu a vysvetľovaniu vecí. Musíme vedieť, ako môžu takéto konšpiračné teórie zmeniť správanie ľudi. 


Bill Gates súčasne nabáda štáty k intenzívnejšej spolupráci. Žiadna krajina neustojí boj s pandémiou sama. Ľudia teraz prežívajú skutočne ťažké časy. Únava z ekonomického vyčerpania je obrovská.


Vývoj vakcíny je ako zázrak


Gates oceňuje vedecký výskum vo vývoji vakcíny. Jeho nadácia poskytla vyše 1,7 milliardy eur na vývoj a výrobu očkovacej látky. Je presvedčený, že to bude na prospech najmä chudobných štátov na celom svete.


Zakladateľ Microsoftu súčasne varuje pred nacionalizmom pri očkovaní. Viac ako o zmluvy ide o rýchle dodávky vakcín najmä pre najohrozenejšie skupiny obyvateľov na svete. Gates zdôraznil, že dôležitá je aj  kvalita vakcín, lebo inak sa stretnú s odmietnutím, uzatvára t-online.de.