Unikátne slovenské testy nedokáže Správa štátnych hmotných rezerv distribuovať
28 | 01 | 2021 I sefredaktor


Biochemik Pavol Čekan v spolupráci s tímom Multiplex DX vyvinul test, ktorý  podľa dostupných informácií jediný na svete, ktorý pozitívne potvrdí buď britskú mutáciu, alebo bežný nový koronavírus. Na Slovensku ho nepoužívame, informuje portál pravda.sk.

Správa štátnych hmotných rezerv doposiaľ nebola schopná Čekanove testy distribuovať. Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího je to sklamanie. Obáva sa, že v ohniskách, kde je premorenosť nad 25 percent, je práve britská mutácia. „Už by sa to malo začať používať,“ dodal na margo Čekanových testov s tým, že apeloval na hlavného hygienika Jána Mikasa, aby nečakali.

Vzápätí reagovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková vyhlásením: „Úrad verejného zdravotníctva SR je pripravený používať testy odhaľujúce britskú mutáciu. Žiadosť o tieto testy sme zaslali na Ministerstvo zdravotníctva SR. Zatiaľ však nemáme naskladnené testy zo Správy štátnych hmotných rezerv SR.“

O tieto testy prejavilo záujem Slovinsko, ktoré je aktuálne v šesťtýždňovom lockdowne. „Volal mi slovinský minister, že má o tieto testy záujem. Prišlo auto, zobralo testy a na vzorke 1 200 ľudí si zistia, aká je u nich premorenosť novej mutácie," tvrdí premiér Igor Matovič.