Putin: Predĺženie novej dohody START je správnym krokom k znižovaniu napätia
27 | 01 | 2021 I sefredaktor
Ruská Štátna duma (dolná komora parlamentu)  jednomyseľne ratifikovala dohodu o päťročnom predĺžení platnosti novej zmluvy START (New START), ktorá obmedzuje počet amerických a ruských strategických jadrových zbraní. Platnosť pôvodnej zmluvy vyprší 5. februára 2021, informovala TASR.

Joe Biden po svojom minulotýždňovom nástupe do funkcie prezidenta USA navrhol predĺženie dokumentu o päť rokov a Kremeľ túto ponuku rýchlo privítal. Ruský prezident Vladimír Putin označil predĺženie platnosti START za krok správnym smerom k znižovaniu globálneho napätia

Putin vo svojom prejave na virtuálnom summite Svetového ekonomického fóra privítal tento dohovor, upozornil však, že globálna situácia sa môže stále "vyvíjať nepredvídateľne a nekontrolovateľne, ak budeme sedieť so založenými rukami". Ruský prezident poznamenal, že globálny vojenský konflikt v súčasnej ére by spôsobil "koniec civilizácie" a že neschopnosť a neochota vecne riešiť medzinárodné problémy vyústili v 20. storočí do katastrofy v podobe druhej svetovej vojny.

Za predĺženie platnosti dohody do 5. februára 2026 hlasovalo 399 ruských zákonodarcov, pričom nikto nehlasoval proti a ani sa nezdržal hlasovania. Hlasovanie sa uskutočnilo deň po prvom telefonáte medzi novým americkým prezidentom Joeom Bidenom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom, v ktorom vyjadrili spokojnosť s dohodou o predĺžení platnosti zmluvy START.

Predmetná zmluva, ktorá je poslednou platnou dohodou medzi Washingtonom a Moskvou o kontrole zbrojenia, bola uzavretá v roku 2010. Podpísali ju vtedajší prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev. Rusko už v minulosti navrhovalo predĺženie dohody bezo zmien či iných podmienok, avšak administratíva exprezidenta Donalda Trumpa so začatím rokovaní čakala až do vlaňajška, pričom jej predĺženie podmienila viacerými požiadavkami. Rozhovory následne uviazli na mŕtvom bode, čo súviselo i s napätými vzťahmi medzi oboma krajinami, týkajúcimi sa ukrajinskej krízy či zasahovania Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016.