Parlament schválil novú Obrannú stratégiu
27 | 01 | 2021 I sefredaktor

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu schválili novú Obrannú stratégiu SR. Dokument hovorí, že základným cieľom obrannej politiky SR je zachovanie jej zvrchovanosti, územnej celistvosti a nedotknuteľnosti hraníc. Za najúčinnejší spôsob obrany považuje SR kolektívnu obranu v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO), informuje TASR.


Zo 120 prítomných poslancov dokument podporilo 108 z nich, proti boli 11, zdržal sa jeden. Obranná stratégia SR je zásadným strategickým dokumentom, ktorý určuje základné prístupy štátu k zabezpečovaniu svojej obrany. Realizácia Obrannej stratégie SR sa vyhodnocuje transparentne každoročným verejným komplexným hodnotením obrany štátu.


"Členstvo v NATO a Európskej únii umožňuje Slovenskej republike spoločne s ostatnými spojencami a partnermi budovať spôsobilosti, ktoré by samostatne nebola schopná zabezpečiť," konštatuje sa v stratégii. Účasť na obrannom úsilí NATO a EÚ podľa dokumentu tiež zväčšuje možnosti presadzovať bezpečnostné záujmy SR vo svete a ovplyvňovať širšie bezpečnostné prostredie.


Jedným z cieľov je zvýšenie podielu obranného priemyslu pri zabezpečovaní obrany štátu. Zvýšiť sa má aj pripravenosť obyvateľstva na obranu štátu.


Predchádzajúci vládny kabinet schválil Obrannú stratégiu SR a Bezpečnostnú stratégiu SR jednohlasne v októbri 2017. Do Národnej rady SR dokumenty vtedy neboli predložené, preto ich Slovensko neodobrilo.