Krčméry: Občania prestali dôverovať vláde, preto nedokázala presadiť odporúčania odborníkov
27 | 01 | 2021 I Petra Demková

Profesor Vladimír Krčméry poskytol rozhovor denníku Pravda. Ako jeden z najväčších problémov súčasného Slovenska vníma skutočnosť, že občania prestali dôverovať vláde.


„Keď sa pozriem na všetky epidémie, ktoré som prežil, keď sa niekde niečo začne kaziť, začína sa to deštrukciou autority. Niekto buď zosmiešni vládu, alebo zdravotníkov, spochybní rozhodnutia odborníkov. Takáto atmosféra bola v lete a vláda nebola schopná presadiť, čo sme povedali. V tej atmosfére sa nedalo zabrániť reťazeniu rizikových udalostí,“ uvádza profesor.


Známy expert na medicínu, lekár a virológ je od začiatku roka na dôchodku. Zatiaľ však vypomáha v práci s bezdomovcami, s testovaním a očkovacou kampaňou. Minulý týždeň dostal aj druhú dávku vakcíny.

V Košiciach policajti vymáhajú Matovičove opatrenia. Dokonca aj na koňoch
27 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


Krčméry pripúšťa, že je možné, že občania sa už odmietajú nariadeniam podriaďovať, pretože komunikácia opatrení zo strany vlády nie je dobrá. „Možno sme mali mať v permanentnom krízovom štábe hovorcu, ktorý by všetky veci komunikoval. Keď komunikujú politici, majú proti sebe celkom prirodzene opozíciu vo svojej politickej opozícii a tých, čo ich nevolili,“ myslí si. „Deštrukcia autorít vedie k chaosu a chaos je najväčší spojenec živelných katastrof,“ dodal.

Krčméry hovorí, že niektoré strany si začali na rebelovaní proti nariadeniam robiť popularitu, tvrdia, že rúška nie sú potrebné, choroba nie je taká zlá, že zbytočne brzdíme ekonomiku. "V takejto atmosfére niekedy koncom júna sme dokonca rozpustili aj permanentný krízový štáb. Ale povedali sme, že takáto dobrá situácia bude pokračovať, keď dodržíme niekoľko pravidiel a nebudeme reťaziť rizikové udalosti,“ povedal profesor.

Ministerstvo zdravotníctva schválilo ivermektín na boj proti COVID-19
27 | 01 | 2021 | sefredaktor


Podľa Krčméryho sa solidarita ľudí z jari stratila v lete, keď sa zlepšila situácia. „Je to ako keď pustíte psa z reťaze, tiež zabehne ďalej, ako chcete. Občania rýchlo zabudli na Bergamo a Miláno,“ myslí si.

„Ukazuje sa, že časť ľudí má svoje životné hodnoty postavené na piesku, viac myslia na seba ako na okolie. Mnohí sú nevyzretí. A mnohých zviedlo, že v prvej vlne sme mali jednu z najnižších úmrtností na svete. Povedali si, že sa v podstate nič nedeje a vláda nás klame. Občania nevideli preplnené nemocnice, ťažké stavy, hromadné pochovávanie. A tak mali pocit, že ich vláda oklamala,“ pripúšťa Krčméry.

Hlina: Svet lieči. My testujeme v rozpore s odporúčaniami z letáku
Bývalý predseda KDH Alojz Hlina vyčíta Igorovi Matovičovi, že kým lídri iných krajín sa zameriavajú najmä na očkovanie, on si stále veselo testuje. Politik o tom píše v statuse na sociálnej sieti. Čítať ďalej
27 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.