Švédsko pozastavilo Pfizeru platby za vakcíny
26 | 01 | 2021 I Petra Demková

Švédska zdravotná agentúra pozastavila platby za vakcíny farmaceutickej firme Pfizer a požaduje vysvetlenie ohľadne množstva dávok v každej ampulke. Dôvodom je nezrovnalosť, ​Pfizer si podľa švédskych úradov totiž účtuje cenu tak, ako by každá ampulka obsahovala šesť dávok vakcíny. Informáciu priniesli Hospodárske noviny.  


Švédska zdravotná agentúra pozastavila platby za vakcíny farmaceutickej spoločnosti a požaduje vysvetlenie ohľadne množstva dávok v každej ampulke. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na švédsky denník Dagens Nyheter. Pobočka firmy Pfizer vo Švédsku sa k prípadu zatiaľ odmietla vyjadriť.

MUDr. Lipták a MUDr. Tomková: Vakcína Pfizer môže spôsobiť rakovinu a negatívne ovplyvniť genetiku
24 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


​Spoločnosť Pfizer si podľa švédskych úradov účtuje cenu tak, ako by každá ampulka obsahovala šesť dávok vakcíny. Pôvodne sa však predpokladalo, že z ampulky je možné získať iba päť dávok. Švédsko preto chce, aby sa Európska komisia a firma Pfizer dohodli, koľko každá ampulka dávok v skutočnosti obsahuje.

"Povedali sme firme, že musíme počkať s preplácaním faktúr, kým nebudeme mať jasno," povedal denníku Dagens Nyheter hlavný švédsky epidemiológ Anders Tegnell.

Podľa odborníkov je vo farmácii obvyklé, že vo fľaštičke pre niekoľko dávok je viac látky, ako je potrebné, kvôli možným stratám pri aplikácii. ​Použitie šiestich dávok vakcíny z jednej ampulky namiesto piatich povolila začiatkom januára Európska agentúra pre lieky (EMA) s cieľom zvýšiť počet ľudí, ktorí očkovanie dostanú.

Otázkou však je, či sa vždy podarí z ampulky šesť dávok získať. EMA uviedla, že k aplikácii zvýšeného množstva dávok odporúča využívať injekčné striekačky, pri ktorých ústí je čo najmenšie miesto pre "mŕtvy objem", teda nevyužiteľnú časť vakcíny.

Pfizer si zo Slovenska robí dobrý deň, posun dodávok až o mesiac
Čo to znamená v praxi? Dostaneme menej očkovacích látok, ako nám pôvodne sľubovali. A neskôr, hovorí sa o čase po polovici februára. Čítať ďalej
26 | 01 | 2021 | Ivan Brožík