Pfizer si zo Slovenska robí dobrý deň, posun dodávok až o mesiac
26 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Čo to znamená v praxi? Dostaneme menej očkovacích látok, ako nám pôvodne sľubovali. A neskôr, hovorí sa o čase po polovici februára.


Súčasné tempo očkovania robí veľké škrty v plánoch. Ak poriadne nezrýchlime, mnohí prídu na rad až na budúci rok. Informuje o tom web slovensko.hnonline.sk.


Slovensko má k dispozícii málo dávok, a pritom - píše web - "spoliehame sa zatiaľ najmä na americký Pfizer." Popri zdravotníkoch látku dostávajú teraz ľudia nad 85 rokov. Aj pri nich však dodávky začínajú meškať.

Pfizer pre HN potvrdil, že tento týždeň by k nám malo doraziť 31 590 dávok, čo je však oproti pôvodnému plánu o 38 percent menej. A aj prvé dva týždne februára budú slabšie, a to asi o desatinu, keď príde 45 630 kusov produktu. „V súvislosti so zmenami, ktoré prebiehajú vo výrobnom závode v Puurs v Belgicku, je nutné prechodne znížiť dodávky do Európskej únie v čase od 18. januára do 15. februára,“ upozornil Miroslav Lednár zo spoločnosti Pfizer. Následne v treťom týždni nám gigant sľubuje takmer 55-tisíc vakcín a na konci mesiaca ďalších 56-tisíc, čo je zase o 6,4 percenta, respektíve o 8,3 percenta nad pôvodný zámer.

Problém je v tom, že Pfizer nie je jediný, kto "nestíha" plniť svoje sľuby. Výroba mešká aj v britskej AstraZeneca, v ktorej máme objednaných až 3,6 milióna dávok.

MUDr. Lipták a MUDr. Tomková: Vakcína Pfizer môže spôsobiť rakovinu a negatívne ovplyvniť genetiku
24 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová