Mikulec s Naďom slávnostne odovzdali do užívania nepoužiteľný most. Vinu zvaľujú na župana
26 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Trapas okolo mostu pri Kysaku napokon hasili hasiči.


Dočasné premostenie cez rieku Hornád medzi Kysakom a Veľkou Lodinou v okrese Košice-okolie zatiaľ zostáva otvorené, informuje kosice.korzar.sme.sk.


Podľa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislava Trnku (nezávislý) však nespĺňa technické parametre na to, aby po ňom mohli jazdiť vozidlá, pripomína hneď v druhej vete citovaný web.

"Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) tvrdí, že zástupca Správy ciest (SC) KSK označil v protokole z hlavnej prehliadky mosta stavebno-technický stav za bezchybný. Pritom, už koncom minulého týždňa sa na ňom objavili poškodenia ako prehnité dosky či uvoľnenie železnej konštrukcie, ktorá drží drevenú mostnicu."

Podľa KSK toto premostenie nebolo odovzdané do údržby krajskej správy ciest. „SC KSK je naďalej súčinná a tento most monitoruje, aj keď to nie je v jej kompetencii. Snažíme sa uskutočňovať také kroky, aby sme zabránili najväčšiemu nešťastiu," povedal podľa webu kosice.korzar.sme.sk Trnka na brífingu.

„My sa aj budeme pýtať SŠHR SR, ako je možné, že niečo, čo majú na sklade a majú to certifikované, nie je užívaniaschopné," uviedol Trnka.

„Je to taký danajský dar. Na jednej strane nám to ušetrilo finančné prostriedky, no na druhej to zabrzdilo iné projekty, keďže niekoľko ľudí sa mostu venuje nepretržite, hoci ho v podstate ani nespravujeme. Z pohľadu funkčnosti a riešenia tejto situácie to nie je veľká výhra," skonštatoval tiež župan Trnka.

"Podľa ministra vnútra Mikulca predseda KSK znevážil snahu štátnych orgánov pomôcť samospráve vyriešiť dlhodobo zanedbávanú situáciu a SŠHR SR spolu s rezortom vnútra aj obrany sanovali problém, s ktorým si kraj nevedel poradiť." informuje web kosice.korzar.sme.sk.

Minister tvrdí, že po tom, ako sa dozvedeli, že sa na moste nachádzajú poškodené drevené časti, začali situáciu operatívne riešiť. „Hasiči zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom boli vyslaní, aby na miesto doviezli 50 drevených fošní, teda mostín, a kovové úchyty na uchytenie obrubníkov zo Správy štátnych hmotných rezerv SR. Sú v kontakte so starostkou, pre snehovú kalamitu však v pondelok bolo nemožné dostať sa na miesto. Prevoz bude vykonaný v utorok," vysvetlil Mikulec.

Provizórny most v Kysaku, ktorý s veľkou slávou otvárali ministri Naď a Mikulec, sa rozpadol
Košický Korzár priniesol informáciu, že most medzi Kysakom a Lodinou pri Košiciach fungoval len pár dní. Hrozí úplné uzavretie, pretože sa rozpadáva a sú v ňom dokonca diery. Len pred niekoľkými dňami leteli ministri Mikulec a Naď z Bratislavy most... Čítať ďalej
23 | 01 | 2021 | Petra Demková